MediaWatch

Whistleblower opfordrer til skærpet tilsyn med Facebook

Tidligere it-medarbejder hos Facebook hævder, at selskabet prioriterer profit frem for brugernes ve og vel.

Foto: Robert Fortunato/Reuters/Ritzau Scanpix

Ugen er begyndt dårligt for verdens største sociale medie, det amerikanske Facebook.

Mandag blev platformen ramt af et flere timer langt nedbrud, så millioner af brugere verden over ikke kunne få adgang, og på børsen i New York faldt kursen på Facebook-aktien med næsten fem procent.

Men ikke nok med det.

Tirsdag kan Facebook se frem til at skulle forsvare sig mod beskyldninger fra en tidligere it-medarbejder og whistleblower, Frances Haugen, der i en høring i Kongressen vil opfordre til, at der bliver ført tilsyn med it-giganten.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters, som har fået indblik i, hvad Haugen vil fortælle et underudvalg i Senatet.

"Da vi indså, at tobaksfirmaer skjulte de skader, de forvoldte, greb regeringen ind. Da det gik op for os, at biler var mere sikre med sikkerhedsbælter, greb regeringen ind. Jeg beder jer om at gøre det samme her", står der i Haugens skriftlige udsagn.

Amerikanske politikere har i årevis truet med at føre kontrol med Facebook og andre sociale medier, som bliver kritiseret for at trampe på privatlivets fred, være et talerør for farlige misinformationer og skade unges trivsel, skriver AFP.

Haugen har anonymt lækket interne dokumenter fra Facebook til myndigheder og avisen Wall Street Journal. Dokumenterne viste, hvordan Facebook var klar over, at dens tjenester, deriblandt Instagram, kan skade unge piger. Særlig i forhold til deres krop.

Den 37-årige Frances Haugen, som ud over Facebook også har arbejdet for Google og Pinterest, sagde i et interview søndag på CBS-programmet 60 Minutes, at Facebook er værre, end hun havde forestillet sig.

Hun beskyldte også selskabet for at tænke på profit på bekostning af brugernes ve og vel.

"Den version af Facebook, som eksisterer i dag, flår vores samfund i stykker," sagde hun.

Haugen forklarer i interviewet, hvordan Facebook justerer sine algoritmer for at skabe reaktioner hos brugerne, og siger, at selskabets egen forskning viser, at det er lettere at udløse had end andre følelser.

Vicepræsident i Facebook, Nick Clegg, betegner beskyldningerne som misvisende og afviser, at Facebooks egen forskning advarer mod, at Instagram er skadelig for unge piger.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Lav tilslutning fra kunderne til Netflix' spilleplatform

Inden udgangen af 2022 vil Netflix have fordoblet sit udbud af mobilspil. Men på de ni måneder siden lanceringen af de første spil, har kun en lille del af abonnenterne udvidet deres Netflix-forbrug fra TV til også at gælde gaming.

Efter 18 år er det slut med NFL på Viaplay

Siden 2004 har danske fans kunnet følge amerikansk fodbold på Viaplays kanaler, men nu er det slut: Markedet har forandret sig for meget, lyder det fra Viaplay Group, der hidtil har siddet på rettighederne.

Lindhardt og Ringhof ser gevinst i forskelligheder med nykøbte Clio

Med overtagelsen af edtech-selskabet Clio har Lindhardt og Ringhof Uddannelse forstærket sin topposition på markedet for lærermidler. En ny, samlet platform vil stå klar inden for ”et års tid”, siger direktør. Konsolideringen vil også betyde afskedigelser bl.a. af Clios adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs