MediaWatch

Fængslet Assange mister ecuadoriansk statsborgerskab

Julian Assange sidder fængslet i London og ønskes udleveret af USA på grund af læk af fortrolige dokumenter.

En deltager i en demonstration 3. juli i Berlin for løsladelsen af Julian Assange har puttet en Assange-maske i brystlommen. | Foto: Fabian Sommer/AP/Ritzau Scanpix

Den fængslede WikiLeaks-stifter Julian Assange har mistet det ecuadorianske statsborgerskab, som han blev tildelt i 2017.

Det skriver den ecuadorianske avis El Comercio.

Årsagen er, at der blev begået en række administrative fejl, da Assange fik statsborgerskabet. Det oplyser en domstol i Ecuadors hovedstad, Quito.

50-årige Assange har i over to år været fængslet i det sikrede Belmarsh Prison i London under strenge sikkerhedsforanstaltninger.

Britisk politi anholdt Assange på Ecuadors ambassade i den britiske hovedstad i april 2019. Her havde han søgt tilflugt i syv år.

Assange søgte oprindeligt tilflugt på ambassaden for at slippe for at blive udleveret til Sverige, hvor han var beskyldt for at stå bag voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder.

De svenske anklager blev droppet i november 2019.

Han står i dag over for anklager fra USA, der ønsker at få ham udleveret og retsforfølge ham for at have lækket fortrolige dokumenter.

I 2010 offentliggjorde WikiLeaks blandt andet en video fra Irak-krigen, der viste irakiske civile og journalister blive beskudt fra en helikopter. Videoen var fra juli 2007 og skabte stor debat internationalt.

Senere offentliggjorde WikiLeaks omkring 90.000 hemmelige amerikanske dokumenter - primært fra krigen i Afghanistan. Disse dokumenter stammede fra soldaten Chelsea Manning, som dengang hed Bradley Manning.

WikiLeaks blev stiftet i 2006. Organisationen hjælper anonyme whistleblowere med at udgive fortrolige dokumenter.

/ritzau/dpa

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs