MediaWatch

Kinesiske internetbrugere strømmer til ucensureret samtale-app

På appen Clubhouse kan kinesere kommunikere uden censur, og det får antallet af brugere i Kina til at vokse til trods for, at et påkrævet medlemskab koster cirka 475 danske kr.

Foto: Odd Andersen/AFP/Ritzau Scanpix

I Kina ofrer internetbrugere store pengesummer for at få adgang til Clubhouse, der er en invitations-baseret samtale-app, hvor man kan tale åbent om følsomme emner uden offentlig censur.

Det skriver Financial Times.

Internetbutikker i Kina har solgt tusindvis af invitationer til den hurtigt voksende amerikanske platform.

Et Clubhouse-medlemskab er normalt gratis, men i Kina skal borgere betale op til 77 dollar - eller omkring 475 kr. - for en invitation.

Ikke desto mindre flokkes internetbrugere om appen for at diskutere alt fra protester i Hongkong til etpartistyret i landet - emner, som normalt censureres af regeringens strenge internetkontrol.

"Folk vil gerne vide, hvad der i virkeligheden er sket i Xinjiang eller Hongkong," siger Fang Kecheng, der er kommunikationsprofessor ved Chinese University of Hong Kong, til Financial Times.

Clubhouse er en af de få vestlige medier, der ikke er underlagt internetloven i Kina, som kræver at alt "illegalt" indhold censureres og indrapporteres til regeringen.

På Alibaba-siden Taobao sælger mere end 200 netbutikker nu Clubhouse-invitationer.

"Dette er den seneste trend på sociale medier, og det er anderledes end noget andet kinesisk produkt på markedet," fortæller David Li, som har solgt mere end 50 Clubhouse-medlemskaber.

Ifølge analytikere bliver det dog svært for Clubhouse at sprede sig til den gængse befolkning i Kina, da programmet kun er tilgængeligt via en udenlandsk Apple-konto.

Det er ifølge Financial Times desuden sandsynligt, at regeringen blokerer appen, når den har samlet et tilstrækkeligt antal brugere.

Sociale medier har øget omsætning markant på flere brugere 

Mere fra MediaWatch

16 medarbejdere fratræder på Jyllands-Posten

Syv journalistiske medarbejdere forlader avisen, mens yderligere ni medarbejdere er blevet opsagt - herunder en redaktionel analysechef. Derudover lukker Jyllands-Posten for kommentarsporet på Facebook. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs