MediaWatch

Facebooks tilsynsråd skal granske udelukkelse af Trump fra sociale medier

Tilsynsråd, som tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidt blandt andre sidder i toppen af, kan omgøre Facebooks beslutning om at udelukke Donald Trump fra Facebook og Instagram. (Opdateret)

"Tilsynsrådet vil komme med en grundig og uafhængig vurdering af selskabets beslutning," lyder det. | Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714

(Opdateret kl 19.00 med flere oplysninger om sagen)

Facebooks tilsynsråd har sagt ja til at tage stilling til Facebooks beslutning om at udelukke tidligere præsident Donald Trump fra Facebook og Instagram på ubestemt tid.

Det oplyser rådet, som blandt andre tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er en del af, på sin hjemmeside.

Det er efter anmodning fra Facebook, at rådet, der er præsenteret uafhængigt, skal kigge nærmere på sagen.

Trump blev udelukket fra Facebook og Instagram 7. januar. Det skete i kølvandet på stormen på Kongressen i USA. Trump er blevet kritiseret for at have opildnet til uro i den forbindelse.

"Tilsynsrådet har tæt fulgt hændelserne i USA og Facebooks svar på dem. Og Tilsynsrådet vil komme med en grundig og uafhængig vurdering af selskabets beslutning."

"En beslutning af tilsynsrådet om denne sag vil være bindende for Facebook og afgøre om udelukkelsen af Trump fra Facebook og Instagram på ubestemt tid skal omgøres, hedder det i nyheden på rådets hjemmeside."

I toppen af rådet sidder den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidt sammen med tre andre medformænd.

Rådet har magten til at omstøde beslutninger, der er truffet af Facebooks moderatorer og ledelse. Herunder også af Facebooks stifter, Mark Zuckerberg. Facebook skal følge de beslutninger, rådet træffer.

Donald Trump får mulighed for at fremlægge en erklæring for rådet, hvor han kan forklare, hvorfor han mener, at afgørelsen bør omgøres.

Facebook vil også få mulighed for at fremlægge sine bevæggrunde bag udelukkelsen. Andre interessenter kan også give deres besyv med.

Rådet vil træffe en afgørelse hurtigst muligt. Ifølge rådets egne regler skal afgørelsen være klar inden for 90 dage.

Når afgørelsen er truffet, har Facebook syv dage til at følge den.

Europæere fordømmer sociale mediers udelukkelse af Trump

Twitter: Udelukkelse af Trump skaber en farlig præcedens

Snapchat lukker permanent ned for Donald Trump  

Mere fra MediaWatch

Joy Mogensen: Vi vil gå et skridt længere end EU kræver

Kulturminister Joy Mogensen (S) fortæller, hun vil give danske medier mulighed for kollektive forhandlinger med techkoncerner om betaling for indhold i podcasten Indslag, hvor hun også forklarer "misforståelse" om brug af hyperlink.

Nye Medier: Vi bliver overset i debatten om tech-betaling

For en række nye digitale medier er Google og Facebook en hjælp til at blive hørt og set, lyder det fra foreningen Nye Medier, der frygter, at et krav om betaling fra techplatforme til medierne, som de store mediehuse presser på for, kan ramme dem.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs