MediaWatch

EU tager kamp op mod USA's it-giganter med ny datastrategi

Ved at regulere og samle store datamængder kan EU tage kampen op imod it-dominansen fra USA og Kina.

Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Europa halter efter de store amerikanske og kinesiske it-giganter, og prisen er tab af kontrol. 

En datastrategi skal bringe Europa i førersædet, blandt andet ved hjælp af et indre marked for data, som også skal gøde jorden for, at europæiske it-virksomheder kan vokse sig store. 

Det er et af budskaberne onsdag fra EU-Kommissionen anført af formand Ursula von der Leyen og næstformand Margrethe Vestager. 

EU-kommissæren fremlægger datastrategien, der "dækker alt fra sikkerhed, kritisk infrastruktur og digital uddannelse til demokrati og medier". 

"Jeg vil have et Europa, der afspejler det bedste i Europa. Åbent, retfærdigt, forskelligartet, demokratisk og selvsikkert," siger von der Leyen. 

Lovforslag ventes senere på året.

Indre marked for data

Med den ny datastrategi vil EU-Kommissionen sikre, at man i Europa samler og udnytter data til fordel for borgere, virksomheder og det offentlige. 

Strategien er også et forsøg på at tæmme den magt, som - især amerikanske - it-giganter i øjeblikket har i kraft af de datamængder, som de besidder. 

"Teknologi skal virke for mennesker - og ikke den anden vej rundt," siger Vestager.

"Det er lettere at opnå, hvis man i Europa både former og styrer denne teknologi på egen hånd."

Den danske kommissær fremhæver, at målet er, at enhver borger og alle virksomheder får "en rimelig chance for at drage fordel af digitaliseringen". 

Fundamentet for at udnytte data i EU er et indre marked for data. Der skal vedtages regulering med tydelige og retfærdige regler. Disse skal sikre beskyttelse af persondata, rettigheder for forbrugere og konkurrence.

EU's kommissær for det indre marked Thierry Breton, som præsenterer planen sammen med Vestager, fremfører, at EU har alt, hvad der skal til for at blive førende i en datadrevet økonomi. 

"Vore samfund genererer meget store mængder data fra industrien og fra offentlige data. Jeg ønsker, at europæiske virksomheder skal bruge disse data til at skabe værdi," siger Breton.

Onsdag har EU-Kommissionens også fremlagt en hvidbog for kunstig intelligens. 

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs