MediaWatch

Falske nyheder resulterer i falske minder

Når vi først har set falske nyheder på eksempelvis sociale medier, sætter de sig fast i vores hukommelse, viser en ny undersøgelse.

Foto: Dado Ruvic/REUTERS/Ritzau Scanpix

Falske historier, der går viralt på eksempelvis Facebook eller Twitter, har det med at printe sig ind i vores hukommelse som fakta - især hvis de er på linje med vores politiske overbevisning. Det viser en ny undersøgelse publiceret i tidsskriftet Psychological Science, skriver Politiken med reference til en artikel i Rolling Stone Magazine.

Konklusionerne er baseret på, at 3000 irske vælgere er blevet spurgt, hvad de ville stemme i forbindelse med landets abortlovgivning i 2018. Efterfølgende er de præsenteret for 4 sande og 2 falske nyheder fra valgkampen. Forskere spurgte efterfølgende, om vælgerne havde set historierne før, og om de kunne huske dem. Halvdelen kunne huske de falske historier og havde desuden svært ved at udpege, hvilke der var falske, skriver Politiken.

"Folk handler med afsæt i deres falske erindringer, og det er ofte svært at overbevise folk om, at falske nyheder er falske," udtaler Elizabeth Loftus, en af forskerne bag undersøgelsen fra University of California, i en pressemeddelelse.

Facebook fordobler investeringen i at pleje sit renommé

Russisk misinformation udeblev ved EP-valg

Chefredaktører: Fake news er ikke et problem i Danmark, men ... 

Mere fra MediaWatch

Organisationer: EU-afgørelse baner vej for digital nulmoms på magasiner

EU's ministerråd har godkendt en ændring af et momsdirektiv, som giver EU's medlemslande større fleksibilitet i forhold til at indføre fx nulmoms. Ifølge Danske Medier, Grakom og Dansk Erhverv er det et grønt lys fra EU-side til at udvide digital nulmoms til digitale magasiner i Danmark.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs