MediaWatch

Facebook og Google i konkurrencemyndighedernes søgelys

Både Facebook og Google skal til at undersøges af to amerikanske myndigheder for brud på konkurrencelovgivningen, og aktierne i de to selskaber dratter som resultat.

Facebooks adm. direktør har allerede flere gange været i myndighedernes søgelys for selskabets forretningspraksis. Foto: Ritzau Scanpix/AP/Marcio Jose Sanchez

To amerikanske myndigheder har indgået en aftale om hvem af dem, der skal efterforske de store teknologiselskaber Googles og Facebooks ageren på konkurrenceområdet.

Det skriver The Wall Street Journal mandag.

Aftalen mellem det amerikanske justitsministerium og Federal Trade Commission (FTC) betyder, at det bliver justitsministeriets konkurrencemyndigheder, der skal efterforske Google, mens Facebook eventuelt skal kigges efter i sømmene for "ulovlig monopolistisk praksis", som avisen betegner det, af FTC, der i forvejen undersøger Facebooks brud på privatlivet i forbindelse med datalækket til Cambridge Analytica.

Ifølge avisen er det endnu uvist, om FTC reelt vil indlede en undersøgelse af Facebook, men fredag aften erfarede flere medier, herunder The Wall Street Journal, Reuters og Bloomberg News, at justitsministeriet er i færd med at indlede en undersøgelse af Google.

"Opdelingen af jurisdiktionen over Big Tech er en del af, hvordan konkurrencemyndighederne vil undersøge vigtige spørgsmål relateret til, hvorledes en håndfuld giganter i Silicon Valley påvirker det konkurrencemæssige landskab," hedder det i The Wall Street Journal, som også kan fortælle, at FTC har retten til eventuelt at undersøge Amazon.

FTC har normalt området for detailhandel under sig, og i februar annoncerede myndigheden oprettelsen af en særlig task force med fokus på teknologi. Den nye enhed skal også se nærmere på tidligere myndighedsgodkendelser af opkøb, hvor de store har købt mulige konkurrenter op. Her er Facebooks opkøb af både Instagram og Whatsapp på radaren ifølge The Wall Street Journal.

Investorerne er mandag ikke glade for tanken om en mulig regulatorisk indgriben over for de to internetgiganter. Aktien i Googles moderselskab, Alphabet, falder med 6,8 pct., mens Facebook mister hele 7,5 pct. Også detailkæmpen Amazon påvirkes med et fald på 4,4 pct.

Mens kurserne denne mandag dratter, er der dog nogen, som ser med fortrøstning på lidt længere horisont.

"En potentiel opsplitning vil give Google en større iver for at tjene penge på sine platforme, give en bedre allokering af kapitalen og mere "operationel gennemsigtighed", som vil støtte en sum-of-the-parts vurdering," kommenterer analytiker Justin Post hos Bank of America-Merrill Lynch ifølge Bloomberg News.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere