MediaWatch

Formand: Kritiserede netmedier indsamler penge ulovligt

Tre netmedier, der er blevet betegnet som journalistisk underlødige, har gennem flere år indsamlet penge. Men det er ulovligt uden tilladelse ifølge formand for Indsamlingsnævnet.

Foto: Ritzau Scanpix/Kasper Palsnov

24Nyt, NewSpeek og Den Korte Avis, der er blandt puljen af flere netmedier, der er blevet stemplet som såkaldte "junkmedier", altså journalistisk underlødige, af en række medieforskere, har i årevis indsamlet penge uden at have tilladelse til det. Det skriver Politiken.

Dermed bryder de indsamlingsloven, der kræver gennemsigtighed omkring, hvad pengene bruges på, og at de bruges til det formål, de er indamlet. Det vurderer formand for Indsamlingsnævnet, retspræsident Christian Lundblad ved Retten på Frederiksberg, skriver avisen.

Vurderingen er foretaget på baggrund af eksempler på de tre mediers indsamlinger, som Christian Lundblad har gennemgået. De er ifølge netmedierne selv brugt til at finansiere nyhedsproduktionen.

"Eksemplerne viser, at der foretages indsamlinger – både til selve medierne, men også målrettet nogle af de forfattere, der skriver artiklerne. Min umiddelbare vurdering er, at det er indsamlinger, da der ikke er noget abonnement eller anden ydelse, man køber. Derfor kræver det tilladelse. Den har de ikke fået, og så er indsamlingerne ulovlige," siger han til Politiken og oplyser, de tre medier er blevet kontaktet og bedt om at ansøge om tilladelse til indsamlingerne.

Hverken Den Korte Avis, 24Nyt eller NewSpeek har ønsket at svare på Politikens henvendelser om kritikken, oplyser avisen.

Kritiserede netmedier høster kendskab på Facebook 

Fagfolk: "Junkmedier" manipulerer og spreder misinformation 

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs