MediaWatch

Fagfolk: "Junkmedier" manipulerer og spreder misinformation

En gennemgang af en række danske digitale medier får nu repræsentanter fra de tre journalistuddannelser til at stemple ni af medierne som "junkmedier", der spreder misinformation forklædt som rigtig journalistik.

Vibeke Borberg (billede), advokat og docent i medieret med orlov fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, har været med til at udpege ni "junkmedier". | Foto: Privat

Flere nye digitale medier er ifølge repræsentanter fra de tre danske journalistuddannelser så underlødige rent journalistisk, at de nu er blevet udpeget som "junkmedier".

Det skriver Politiken torsdag.

Branchepanelet, der består af Peter Bro, leder af Center for Journalistik på Syddansk Universitet, Vibeke Borberg, advokat og docent i medieret med orlov fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Jannie Møller Hartley, leder af Digital Media Lab på Roskilde Universitet, har kigget nærmere på 15 digitale medier og alt i alt vurderet 237 artikler. Det har fået panelet til at stemple ni af medierne som "junkmedier", der spreder misinformation og skjult reklame.

De ni "junkmedier" er: 24nyt, Newspeek, Folkets Avis, Den Korte Avis, Dagens, Nyheder24, Digitale Nyheder/Krammet, dkdox.tv og Døgnets.

Vibeke Borberg mener, at de udpegede medier opererer med en "selektiv gengivelse af fakta, som på overfladen ligner journalistisk, men ofte er meget vildledende", mens Peter Bro taler om at "sandt og falsk og fakta og fiktion flyder sammen."

"Det er reklame og propaganda forklædt som nyhedsjournalistik. Det kan være et demokratisk problem, hvis disse medier formår at påvirke danskernes holdning til bestemte politiske emner," siger Jannie Møller Hartley, lektor og leder af Digital Media Lab på Roskilde Universitet, til Politiken.

I en særskilt gennemgang Politiken af de ni udpegede digitale "junkmedier", afviser flere af medierne kritikken.

"Betegnelsen ’junkmedie’ er meget besynderlig. Vi kalder jo heller ikke amatøridræt for ’junksport’. Der skal være plads til bredden – ikke kun eliten – inden for sport såvel som medier, og jeg er glad for at hjælpe nogle af dem frem i samfundsdebatten, som måske tidligere ikke er blevet hørt i medierne, fordi de ikke alle har en stor fin og vigtig titel eller et kendt navn," lyder det fra Lennart Kiil, ejer af Folkets Avis.

Seks af medierne i gennemgangen blev ikke vurderet til at være "junkmedier". Det drejer sig om 180grader, Newsbreak, Document, Solidaritet, Opdateret og Respons.

De tre paneldeltagere har arbejdet ud fra 20 kriterier for god journalistik. De kan ses her.

Debat: Derfor er digital dannelse på skoleskemaet også i mediernes interesse

Interview koster 24NYT-chefredaktør jobbet

Nye nichemedier får medvind på Facebook

Medierne skal selv rydde op i fake news 

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs