MediaWatch

Lektor: Flere lovlige streamingtjenester kan betyde mere ulovlig streaming

Ti år efter retssagen mod fildelingtjenesten Pirate Bay er der stadigvæk en del af befolkningen, der streamer ulovligt, viser en måling foretaget for DR.

Ritzau Scanpix/Ole Steen/Arkiv
Foto: Ritzau Scanpix/Ole Steen/Arkiv

Selvom der i dag findes masser af lovlige streamingtjenester som HBO, Netflix og Spotify, svarer ni pct. af befolkningen ja, når de bliver spurgt, om de ulovligt har streamet, downloadet eller kopieret film, serier, spil, musik eller bøger det seneste år. Det viser en måling foretaget af Epinion for DR.

Lektor i Informationsstudier ved Københavns Universitet Lars Konzack vurderer over for DR, at det store udbud af lovlige alternativer har haft en effekt på antallet af danskere, der stadig vælger at streame eller downloade ulovligt.

Dog kan udviklingen med fremkomsten af flere streamingtjenester, som udgiver eksklusivt indhold – som Disney f.eks. arbejder på i øjeblikket – være med til at skabe endnu mere ulovlig streaming, mener lektoren.

”Der er nok flere, der ikke har lyst til at betale for ti forskellige streamingtjenester for at få adgang til de fleste film og tv-serier. Og en del af dem vil sandsynligvis finde indholdet på en russisk server i stedet. Så det kan godt ske, at ulovlig downloads og streaming igen vil stige, siger Lars Konzack til DR.

I dag er det 10 år siden, at stifterne bag fildelingtjenesten Piratebay blev idømt et års fængsel og et erstatningskrav på 32 mio. svenske kr. for at muliggøre ulovligt forbrug af film, serier og musik.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere