MediaWatch

Schibsted blander sig i Spotifys fejde med Apple

Det norske mediehus giver nu sin støtte til lydtjenesten Spotify, der har rettet kritik mod amerikanske Apple for at misbruge sin position som den største aktør i app-markedet.

Foto: Aly Song/Ritzau Scanpix

Schibsted er det seneste medieselskab, der stiller sig bag musiktjenesten Spotify, der kritiserer Apple for at udgøre en lige så stor trussel mod den frie, uvildige journalistik som Facebook og Google. Det skriver Digiday.

Det sker, efter Spotify i marts har indgivet en klage over Apple til EU's konkurrencemyndigheder. Spotify mener, at Apple's App Store begrænser valgfriheden, så iphone på uretfærdig vis begrænser konkurrenters adgang til selskabets musiktjeneste.

Spotify, der blev lanceret året efter lanceringen af iphone i 2007, siger, at App Store reelt fratager iphone-brugerne valgfriheden til gavn for Apple Music, som begyndte i 2015.

Schibsteds interesse i sagen handler om, at mens det tidligere primært har været annoncefinansierede medieforretninger, der har været presset af techselskabernes indryk på det digtiale reklamemarked, mærker de abonnementsdrevne medier nu også i stigende grad presset fra bl.a. Apple, som ifølge Digiday tager en stadig større bid af mediernes omsætning og samtidig ikke ønsker at dele data om bl.a. brugerne.

I Sverige har Apples iphone en markedsandel på 48 pct., og en betragtelig del af Schibsteds læsere bruger Apple-produkter til at tilgå deres nyheder fra koncernens medier ifølge oplysninger i et åbent brev, som to Schibsted-redaktører står bag. Som resultatet heraf har Apple fået en grad af kontrol over forholdet mellem udgiver og læser, hvilket er et problem, lyder det.

"Desværre ser vi stadig flere tegn på, at den her magt bliver misbrugt," skriver Anna Careborg og Lena K. Samuelsson, der er redaktører på hhv. Svenska Dagbladet og Aftonbladet, i brevet.

Ifølge brevet tager Apple mellem 15 og 30 pct. af abonnements-indtægterne fra mediernes digitale indhold, hvis et abonnement sælges via selskabets app.

Vestager overvejer undersøgelse af Apple efter Spotify-klage

Spotify melder Apple til EU's konkurrencemyndigheder

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere