MediaWatch

Facebook har betalt unge for at kunne følge deres adfærd på telefonen

Med appen Facebook Research har techgiganten betalt unge for at kunne få adgang til at overvåge deres telefon- og internetaktivitet, skriver Techcrunch.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Marcio Jose Sanchez

Siden 2016 har Facebook betalt en række brugere mellem 13 og 35 år op til 20 dollars om måneden for at installere appen Facebook Research, der giver techgiganten fuldt indblik i brugerens mobil- og internetaktivitet. Det skriver Techcrunch.

Mediet har fået sikkerhedsekspert fra Guardian Mobile Firewall, Will Strafach, til at underøge appen. Han har blandt andet kigget på det, brugerne giver Facebook adgang til.

"Hvis Facebook gør fuld brug af den adgang, de får ved at bede brugerne om at installere certifikatet, vil de have mulighed for løbende at indsamle følgende typer data: private beskeder i sociale mediers apps, chats fra instant messaging apps - herunder fotos og videoer, der sendes til andre, e-mails, websøgninger, browsinghistorik og løbende lokationsoplysninger ved at se på oplysningerne i alle lokationsprogrammer, brugeren har installeret," siger Will Strafach til Techcrunch.

En talsmand fra Facebook har overfor Techcrunch bekræftet, at de bruger appen for at få en forståelse af, hvordan folk bruger deres mobiltelefoner og andre services. Talsmanden understreger også, at oplysningerne ikke bliver delt med andre, og at brugerne altid har mulighed for at stoppe appen.

Efter publiceringen af Techcrunch's artikel, har Facebook meddelt mediet, at de vil lukke iOS versionen af appen. Facebook Research vil stadig være aktiv på Android-enheder.

Facebook oplyser til MediaWatch gennem kommunikationsbureauet Advice, at under fem procent af deltagerne var teenagere, og at der her er hentet samtykke fra forældrene.

Opdateret kl. 15.30 med oplysning fra Facebook om, hvor stor en andel af deltagerne der var teenagere.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs