MediaWatch

Folketingets formand: Medierne skal passe på fake news under valgkamp

Både medier og Folketingets partier bør tage sig i agt for fake news ved næste folketingsvalg, mener Pia Kjærsgaard, der opfordrer til en gentleman-aftale mellem partier og en skærpet opmærksomhed fra medierne.

Ritzau Scanpix/Jens Dresling
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard. Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling

Det er ekstra vigtigt, at medierne er opmærksomme på fake news, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) trykker på valgknappen, mener Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF). I et debatindlæg på Altinget beskriver hun medierne som "den enkeltfaktor, der betyder mest for, hvor vi sætter vores kryds på valgdagen." Samtidig påpeger hun, at falske nyheder kan skævvride debatten.

"Det skærper kravene til medierne om grundigt at tjekke fakta og historier, før de sætter dem i omløb. Den journalistiske puls slår for at komme først med en historie, men der har været flere eksempler på nyheder, der var plantet med manipulation for øje," skriver Pia Kjærsgaard i indlægget hos Altinget.

Hun opfordrer også Folketingets partier til at indgå en gentleman-aftale om at dele oplysninger med hinanden, hvis nogen udsættes for læk eller hacking. Opfordringen kommer, efter at Forsvarets Efterretningstjeneste i december fremlagde en trusselsvurdering, der blandt andet advarer mod en høj sandsynlighed for, at Rusland vil forsøge at påvirke debatten op til det næste danske folketingsvalg.

Både Venstre, Enhedslisten og Konservative tager godt imod forslaget fra Pia Kjærsgaard, skriver Altinget.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere