MediaWatch

Analyse: Antallet af unge på Facebook er toppet

Efter flere års vækst er andelen af 16-39-årige, der bruger Facebook, ikke steget, men faldet et nøk i 2018. Tilbagegangen sker dog fra et meget højt niveau og til fordel for andre sociale medier.

Foto: Ritzau Scanpix/AFP/Daniel Leal-Olivas

Flere års konstant vækst i andelen af unge, der bruger Facebook, er toppet og afløst af et mindre fald. Det viser en analyse om danskernes brug af sociale medier, som Slots- og Kulturstyrelsen har udarbejdet som en del af afrapporteringen om mediernes udvikling i Danmark.

Tilbagegangen, i andelen af unge der bruger Facebook, kommer dog fra et meget højt niveau.

Blandt de 16-24-årige er andelen af internetbrugere, der bruger Facebook faldet fra 97 procent i 2017 til 96 procent i 2018. Andelen af de 25-34-årige er faldet fra 91 procent til 89 procent i perioden, mens de øvrige ældre aldersgrupper uden undtagelse er steget.

Det er ikke sociale medier som sådan, de yngre har trukket sig mere fra. Mens der er blevet lidt længere mellem Facebook-brugerne, er brugen af Instagram og Snapchat steget blandt de 16-34-årige, og her er Snapchat den platform, der ligger tættest på Facebook i udbredelse.

 

Flere ældre på sociale medier

Facebook sidder dog stadig tungt på tronen som det største sociale medie blandt alle danskere mellem 16-89 år.

Over halvdelen af alle internetbrugerne, 53 pct., bruger Facebook dagligt, mens det for øvrige sociale medier som Snapchat, Instagram, Youtube, Linkedin, Twitter, m.fl. er under en femtedel af internetbrugerne, der er på dagligt. Nærmeste konkurrenter er Instagram og Snapchat, som 19 pct. bruger dagligt. Herefter ligger Youtube med 16 pct.

"Når vi ser på udviklingen fra 2017 til 2018, kan vi se, at brugerandelen i de yngre aldersgrupper på Facebook ikke er steget fra 2017 til 2018, mens mange andre sociale medier har oplevet en fortsat stigning. Facebook er dog stadig en mastodont på området, og over halvdelen af de danske internetbrugere mellem 16 og 89 år er på Facebook hver dag. Det er knap tre gange så mange brugere, der anvender mediet dagligt, end for nogle af de øvrige sociale medier, der er en del af undersøgelsen," siger mediespecialist Kasper Dalby fra Slots- og Kulturstyrelsen i en meddelelse.

Analysen viser også, at flere i de ældre aldersgrupper er kommet på de sociale medier. Blandt de 65-74-årige, der i forvejen bruger internettet, er andelen på sociale medier steget fra 42 procent i 2017 til 50 procent i 2018.

Tilsvarende er andelen af de 75-89-årige internetbrugere, der bruger sociale medier, steget fra 26 procent til 32 procent i perioden.

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs