MediaWatch

Ældre mennesker spreder flest falske nyheder

Et dansk forskningsprojekt konkluderer, at det især er ældre, som spreder falske nyheder på de sociale medier. Forsker anbefaler at starte en kampagne, som skal hjælpe ældre til at vurdere troværdigheden af nyheder på nettet.

Foto: ritzau/Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Det er især ældre, som spreder falske nyheder på de sociale medier. Det er en af de foreløbige konklusioner i forskningsprojektet Digital Disinformation, som Berlingske beskriver tirsdag.

Når ældre brugere over 60 år er mere tilbøjelige til at sprede misinformation på nettet, så kan det hænge sammen med, at de har svært ved at vurdere, om en nyhedskilde er troværdig eller ej. Det fortæller lederen af forskningsprojektet til avisen.

"Vi kan konstatere i den tilgængelige forskning, at den mest markante markør er alder. Nogle forskere peger på, at der hos mennesker, som ikke er vokset op med det digitale, er en større tiltro til mediernes kvalitet. Fordi man er flasket op i public service-tiden, hvor journalister fungerede som gatekeepere for informationen," siger professor ved Institut for Statskundskab Rebecca Adler-Nissen til Berlingske.

Falske nyheder og andre former for misinformation er især kommet i fokus efter den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016, hvor USA's efterretningstjenester siden er blevet enige om, at Rusland aktivt forsøgte at skabe splid i befolkningen med falske nyheder.

Når misinformationskampagnen var så effektiv, så skyldes det blandt andet, at mange amerikanske vælgere tog oplysningerne for gode varer og spredte dem på sociale medier som Facebook og Twitter.

Forskerne bag det danske forskningsprojekt anbefaler, at man inden folketingsvalget laver kampange målrettet ældre, som skal gøre dem bedre til at vurdere troværdigheden af information på nettet. Det kan eventuelt ske i samarbejde med Ældre Sagen, lyder det.

Twitter lægger iransk og russisk misinformation frem

EU vil bekæmpe fake news sammen med techgiganter før valg

 

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs