MediaWatch

Koda: Copyright-forslag kan sætte punktum for skævvridning

Europa-Parlamentets udkast til nye copyright-regler baner vej for fair, digitale spilleregler, lyder det fra rettighedsorganisationen Koda. Venstre-medlem af EU-Parlamentet kalder kritikeres argumenter mod forslaget for "rent vrøvl".

/Ritzau Scanpix/Asger Ladefoged
Foto: /Ritzau Scanpix/Asger Ladefoged

Europa-Parlamentet tog i dag et afgørende skridt mod at styrke rettigheder for indholdsproducenter, hvis indhold bliver delt på internettet. Med 439 stemmer for og 226 stemmer imod vedtog Parlamentet det forslag til nye copyright-regler, der nu skal forhandles med EU-Kommissionen og Ministerrådet og sende ny lovgivning på banen.

Den vil – hvis det står til forslaget – bl.a. gøre op med, at platforme som Youtube og Facebook ikke har ansvar for, om der sker brud på copyright, når brugerne deler indhold på platformene.

Et noget nær historisk skridt, mener rettighedsorganisationen Koda.

"Dagens resultat er en milepæl i arbejdet for et fair og bæredygtigt internet og en kulmination på en enorm indsats fra en lang række af mennesker, der har arbejdet utrætteligt for at få sat en stopper for den helt urimelige skævvridning af musikmarkedet, vi har været vidner til igennem de senere år," siger har Anders Lassen, direktør i Koda og formand for den europæiske rettighedsorganisation GESAC, i en pressemeddelelse.

Afviser kritikere

EU-parlamentariker Morten Løkkegaard (V), som har fulgt debatten i en årrække, er også tilfreds med afstemningen, fortæller han til Ritzau.

"Det er en stor sejr for journalister, udgivere og kunstnere i det hele taget i Europa," siger Morten Løkkegaard i Strasbourg.

Han glæder sig over, at det grundliggende princip om ophavsret nu bliver gældende i den digitale verden - hvis man ellers kan nå til enighed med EU-landene.

I it-branchen har vægtige stemmer og aktivister kritiseret og advaret om den reform, som EU-Kommissionen har fremlagt udspillet til. De mest ekstreme stemmer har sagt, at det er enden på internettet, som vi kender det i dag.

Det mener Morten Løkkegaard er "det rene vrøvl".

"De store platforme Google og Facebook har klaret sig udmærket - for ikke at sige fremragende. Omvendt har kunstnere, journalister og udgivere klaret sig pænt dårligt, da der ikke har været ordentlige rettighedsbestemmelser," siger han.

Det er it-giganter som Youtube, Facebook og Google, der skal have pengepungen frem i fremtiden, hvis parlamentet får sin vilje. Først skal der dog forhandles med EU-landene.

Derimod er mindre platforme på internettet ikke omfattet af direktivet, skriver EU-Parlamentet efter afstemningen.

Danske Medier: Nye copyright-regler er et værn for fremtidens journalistik i EU

Europa-Parlamentet stemmer ja til copyright-forslag

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere