MediaWatch

Danske Medier bakker forslag om skærpede bødestraffe til medier op

Medieorganisation siger "ja tak" til regeringens forslag om at flerdoble bødestraffen for medier i sager om freds- og æreskrænkelser, men foreslår samtidig, reglerne skal gælde langt bredere - f.eks. på Facebook.

Tidligere kommunikationsdirektør i KMD, Morten Langager, afløste i maj Ebbe Dal som adm. direktør i Danske Medier. | Foto: PR/KMD

Regeringen vil med et nyt lovforslag straffe medier hårdere, hvis de krænker privatlivets fred eller bringer injurierende indhold. Med forslaget tredobles bødestraffen til medier for freds- og æreskrænkelse, mens bødestraffen til chefredaktører femdobles.

Tiltaget falder i god jord hos Danske Medier, skriver den nytiltrådte adm. direktør Morten Langager i en leder fredag.

"Der har tidligere hersket en stemning om, at medierne har begået krænkelser, fordi de kunne slippe billigt afsted med det. Det er selvfølgelig ikke rigtigt. Men hvis der sker krænkelser, så skal det kunne mærkes. Og hvis vi samtidig kan gøre op med forestillingen om, at medier begår krænkelser, fordi det kan betale sig, så er det velbegrundet, at bøde- og godtgørelsesniveauet hæves," skriver Morten Langager.

Han uddyber, at han mener, medierne er blevet klogere af de sager, der har været med til at sætte gang i den politiske debat om strafniveauet, og derfor ikke forventer, at "domstolene får brug for de nye muligheder". Han henviser specifikt til tre sager, der har sat kritisk lys på mediernes dækning og metode; en drabssag fra Herning, hvor Ekstra Bladet fejlagtigt udpegede en uskyldig mand som gerningsmand i 2010, gidselsagen om sømændene Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn, som Pressenævnet kritiserede Ekstra Bladet og TV 2 for og senest Se og Hør-sagen, der førte til en omfattende retssag.

Inddrag Facebook

Danske Medier opfordrer imidlertid også til, at lovforslaget udvides til at gælde bredere end på de redaktionelle medier, så det også omfatter de ytringer, alle har adgang til at publicere på sociale medier som Facebook.

"Politikernes store udfordring bliver at finde effektive redskaber til at komme krænkelser på de sociale medier til livs. Det er her, størstedelen af krænkelserne finder sted. Politikerne bør sikre borgerne den samme retssikkerhed på sociale medier som i de redigerede massemedier. Hvorfor skal en krænkelse begået på sociale medier ikke straffes på lige fod med dem i et massemedie?," spørger Morten Langager i lederen.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs