MediaWatch

Advokat: EU-dom rammer alle med en Facebook-side

En ny dom fra EU-domstolen slår fast, at den enkelte organisation, virksomhed eller tilsvarende selv har det juridiske ansvar for sin side på Facebook - og hvordan det sociale medieselskab behandler brugerdata i den forbindelse.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Noah Berger

Langt de fleste danske medier har for længst oprettet en side på Facebook, hvor brugere via den sociale medieplatform kan blive opdateret med de seneste historier, og der potentielt kan nås nye læsere. Hidtil har medierne ligesom andre virksomheder, myndigheder, organisationer m.fl. været anset som ansvarsfrie i forhold til, hvordan Facebook behandler brugernes persondata - men det bliver der gjort op med i en ny EU-dom, skriver Politiken.

I den nye afgørelse bliver det slået fast, at administratoren af en side på Facebook også bliver holdt juridisk ansvarlig for det sociale medieselskabs behandling af data, hvilket grundlæggende set betyder, at medier, virksomheder, organisationer osv. kan få tildelt bødestraf for eventuelle overtrædelser af datalovgivningen, som Facebook begår, skriver avisen.

"Dommen vil få vidtrækkende betydning for alle aktører, som bruger Facebook. Hvis eksempelvis en myndighed vil fortsætte med at bruge Facebook, er de nu fælles dataansvarlige for den registrering, tracking og dataprofilering, som Facebook laver. Ingen kan gennemskue, hvordan Facebook registrerer brugerne og videreanvender deres data, så det bliver utrolig vanskeligt at oplyse korrekt om og tage medansvar for," siger Catrine Søndergaard Byrne, advokat med ekspertise i databeskyttelsesret fra tænkehandletanken Dataethics, til Politiken.

Den konkrete EU-dom, der har udløst debatten, er faldet i forbindelse med en tysk uddannelsesinstitution, som ikke havde informeret de godt 7000 følgere af sin Facebook-side om, at der blev lagret cookies i følgernes computer, når de klikkede på siden. Institutionen argumenterede, at den ikke var ansvarlig for Facebooks overvågning af brugerne - men det er nu blevet afvist af EU-domstolen.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelse i Ekstra Bladets ledelse, Podimo henter trecifret millionbeløb og Zentropa-chef frygter "international leverpostej" i dansk fiktiion er nogle af de vinde, der har blæst og formet det danske medielandskab i denne uge. Få dit overblik her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs