MediaWatch

EU-kommissær til Zuckerberg: Der skal mere til

En masse vage løfter og ingen præcise svar, lyder konklusionen fra et samlet EU-Parlament. Skandaløst, opsummerer dansk parlamentariker.

Foto: Paul Sakuma

Mark Zuckerberg får ikke kun rosende ord med sig, efter at han tirsdag aften har været til høring i Europa-Parlamentet.

Her undskyldte han for en omfattende dataskandale, der involverer misbrug af 2,7 millioner EU-borgeres data. Facebook-chefen lover, at kommende tiltag skal undgå en ny skandale.

Der skal dog mere til for at genvinde EU-borgeres tillid, lyder det fra Vera Jourová.Hun er EU-kommissær for retlige anliggender og forbrugerpolitik og har været med til at få Zuckerberg i høring.

"Jeg har sagt det før, at tilliden er blevet mindre. I dag var et skridt for Facebook mod at genopbygge tilliden og mere skal følge.

"Vi har brug for at være sikre, at lignende sager ikke kan gentage sig," siger Vera Jouruva.

Hun håber, at høringen vil få Facebook til at påtage sig mere ansvar for den store mængde persondata, som deres brugere betror til dem.

Medformændene for De Grønne, Philippe Lambert og Ska Keller, er heller ikke imponeret over Zuckerbergs præstation under høringen.

"Mark Zuckerberg kom med en masse vage løfter. Alle 12 repræsentanter af Europa-Parlamentet har stillet specifikke spørgsmål, men Zuckerberg svarede ikke præcist på én eneste af dem," lyder det i en fælles udtalelse.

Blandt andet afslog Zuckerberg at svare på specifikke spørgsmål omhandlende brugen af data fra Facebook, beskedtjenesten WhatsApp og blokeringen af målrettede reklamer.

Skandaløst, lyder det fra Venstres EU-parlamentariker, Morten Løkkegaard.

"Han vil åbenbart gerne følge europæisk datalov - men hverken kunne eller ville svare på konkrete spørgsmål om, hvordan det konkret vil ske," siger Morten Løkkegaard.

Ifølge formanden for Europa-Parlamentet, Antonio Tajani, har det på grund af tidsmangel været umuligt at få gennemgået alle spørgsmålene.

Til gengæld har Zuckerberg indvilget i at sende skriftlige svar på samtlige spørgsmål, som lederne af Europa-Parlamentets partier nåede at stille i løbet af det halvanden time lange møde.

Et lignende løfte blev givet, da It-gigantens chef tidligere på året var til høring i det amerikanske senat for skandalen, der i alt har påvirket 87 millioner brugere på verdensplan.

Og dagens åbningsreplik minder til forveksling om, hvad den 34-årige amerikaner havde på hjertet forud for en ti timer lang høring i det amerikanske senat i februar.

Her undskyldte Mark Zuckerberg ligeledes for dataskandalen ved at sige, at Facebook ikke har haft det fulde overblik over sit ansvar.

Zuckerberg er siden blevet kritiseret for at undvige svære spørgsmål og i bedste fald ikke svare fyldestgørende.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelse i Ekstra Bladets ledelse, Podimo henter trecifret millionbeløb og Zentropa-chef frygter "international leverpostej" i dansk fiktiion er nogle af de vinde, der har blæst og formet det danske medielandskab i denne uge. Få dit overblik her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs