MediaWatch

DF-formand vil hæve bundskat for at omlægge licensen

Som en konsekvens af ønskerne om at ændre licensen, så den fremover betales over skatten, er Dansk Folkeparti klar til at hæve bundskatten, siger partiformand. Kulturminister Mette Bock (LA) afviser ikke.

/ritzau/Scanpix/Liselotte Sabroe
Foto: /ritzau/Scanpix/Liselotte Sabroe

Mens der stadig forhandles om en ny skatteaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti, åbner partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, nu for, at bundskatten sættes op, skriver Børsen fredag.

Udspillet kommer i forlængelse af debatten om at skrotte den nuværende licensordning, så de 4,4 mia. kr., danskerne årligt betaler til public service-medier som DR, fremover opkræves over skatten i stedet for på et girokort.

"Da vi lavede PSO-aftalen var det en bestræbelse, at man både gjorde regningen mindre, og at man fandt finansiering fra forskellige kilder. Det er vi indstillet på at gøre igen med licensen. Når man gør det, så er det klart, at et element i den finansiering er bundskatten," siger Kristian Thulesen Dahl til Børsen med henvisning til den politiske aftale fra 2016 om at afskaffe PSO-afgiften.

For at kompensere for det hul i kassen, som afskaffelsen af afgiften efterlader til grøn omstilling, blev det bl.a. aftalt at hæve bundskatten med 0,09 pct. de kommende år - svarende til 700 mio. kr. om året, når aftalen er rullet fuldt ud, skriver Børsen.

Afventer skatteaftale

Der har gennem efteråret tegnet sig et bredt flertal i Folketinget for at ændre licenssystemet og overgå til skattebetaling. Kulturminister Mette Bock (LA) vil heller ikke afvise, at bundskatten kan stige som et led i omlægningen af licensen, men siger til Børsen, at man i første omgang må tage bestik af resultaterne af de igangværende forhandlinger om en ny skatteaftale.

"Om vi skal have den diskussion ved et skatteforhandlingsbord eller ved et medieforhandlingsbord, står åbent endnu, men jeg går ud fra, at vi får en afklaring meget hurtigt," siger hun til Børsen.

Tanken om at hæve bundskatten for at kunne ændre licenssystemet er tidligere blevet bragt på banen af Dansk Folkeparti.

Lektor: Licens over skatten vil udfordre armslængdeprincippet

Politisk flertal bag at flytte licensen over på skatten

 

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere