MediaWatch

Google vil have prøvet "retten til at blive glemt" ved EU-Domstolen

Retten til at få henvisninger slettet på Google, begrænser adgang til oplysninger og Googles forretning, mener søgegiganten, der nu har indbragt to sager for EU-Domstolen for at få prøvet den tre år gamle lov.

/ritzau/AP/Marcio Jose Sanchez
Foto: /ritzau/AP/Marcio Jose Sanchez

Google går nu til EU-Domstolen for at få trukket en grænse for, hvornår søgeresultater skal fjernes fra Google. Det skriver Business.dk.

Siden EU-Domstolen i maj 2014 indførte retten til at få slettet henvisninger på Google, også kaldet "retten til at blive glemt", er 842.571 henvisninger fjernet. Det svarer til 43,2 pct. af de ansøgninger om at blive glemt på Google, som koncernen har fået.

Men reglen er et "alvorligt angreb mod offentlighedens ret til at kunne tilgå lovlige oplysninger", mener Google. Samtidig skader det Googles forretning ikke at kunne levere alle søgeresultater.

Det har fået techkoncernen til at anlægge to principielle sager ved EU-Domstolen.

"I den første sag har fire personer - som vi ikke kan nævne navnene på - fremlagt et tilsyneladende enkelt argument: Europæisk lov beskytter følsomme, personlige data. Følsomme, personlige data indbefatter oplysninger om ens politisk overbevisning eller fra kriminalregisteret. Så alle omtaler af kriminalitet eller politisk tilknytning skulle automatisk fjernes fra søgeresultaterne uden nogen betragtninger om offentlighedens interesse. Hvis retten accepterede dette argument, ville det give carte blanche til dem, der ønsker at bruge lovene om privatlivets fred til at skjule oplysninger af offentlig interesse - såsom en politikers politiske synspunkter eller en offentlig persons lovovertrædelser. Dette ville effektivt fjerne offentlighedens ret til viden om vigtige oplysninger om folk, som repræsenterer dem i samfundet," skriver Googles juridiske direktør, Kent Walker, i en blog.

I den anden sag vil Google have prøvet det principielle i, at henvisninger i dag ikke kun skal fjernes i Europa, men på alle Googles udgaver af søgemaskinen verden over.

Omkring 90 pct. af alle internetsøgninger i Europa foretages gennem Google.

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Socialdemokratiet vil have Netflix til at betale til dansk indholdsproduktion, finansdirektøren i Berlingske Media stoppede, og North Media har vendt nedtur til optur takket være Postnord-krisen. Vil du have overblik over ugen, der gik i mediebranchen? Så læs med.

Tidligere DR-profiler: DR-struktur kan give uklarhed om magtfordeling

DR’s opbygning mellem på den ene side de producerende enheder som DR Nyheder og DR Kultur og på den anden side den strategiske chefredaktion i DR Medier, der sidder med ordrerbogen, skaber usikkerhed om, hvem der reelt bestemmer, ifølge flere kilder, som Berlingske business har talt med.

Dramatisk greb i DR’s Liberty vækker kritik

DR’s nye søndagssats, dramaserien ’Liberty’, der bygger på romanen af samme navn, får kritik forud for premieren søndag aften. DR gør romanen til et ”almindelig soap-agtigt familiedrama,” lyder det blandt andet.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere