MediaWatch

Ny ekspertgruppe skal bekæmpe falske nyheder

Europa-Kommissionen opretter nu en ekspertgruppe, der skal udvikle en strategi for at stoppe spredningen af falske nyheder. Gruppen vil trække på input fra både nyhedsmedier, akademikere, civilsamfundet m.fl.

Øverste næstformand i Europa-Kommissionen, Frans Timmermans (venstre). | Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo

Der skal udvikles en strategi på EU-plan for, hvordan vi skal gøre op med spredningen af falske nyheder og misinformation på internettet. Det skriver Europa-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Til den opgave vil Kommissionen nedsætte en ekspertgruppe, ligesom der netop er igangsat en offentlig høring om emnet. Her opfordres nyhedsmedier, akademikere, offentlige myndigheder m.fl. til at komme med input til, hvad der kan og bør gøres på EU-niveau bl.a. for at gøre det nemmere for borgerne at identificere falske nyheder.

"Friheden til at modtage og videregive oplysninger og mediernes pluralisme er nedfældet i EU's charter om grundlæggende rettigheder. Vi lever i en tid, hvor strømmen af oplysninger og misinformation er blevet helt overvældende. Det er derfor, vi skal give borgerne de nødvendige værktøjer til at gennemskue falske nyheder, forbedre tilliden på nettet og forvalte de oplysninger, borgerne får," udtaler Frans Timmermans, næstformand i Europa-Kommissionen.

Ansøgningsfrist før jul

Den offentlige høring kører frem til februar, mens ansøgningsrunden til at blive en del af ekspertgruppen lukker i midten af december, og gruppens arbejde løber fra januar "og adskillige måneder frem". Gruppen skal så vidt muligt omfatte adskillige repræsentanter for hvert ekspertiseområde, "det være sig den akademiske verden eller civilsamfundet," lyder det i meddelelsen.

Ifølge Andrus Ansip, næstformand i Kommissionen med ansvar for det indre digitale marked, står det centralt, at strategien finder en balance mellem mediepluralismen samt en bekæmpelse af upålidelige kilder:

"Vi skal finde en balance mellem ytringsfrihed, mediepluralisme og borgernes ret til forskelligartede og pålidelige oplysninger. Alle relevante aktører som onlineplatforme og nyhedsmedier bør bidrage til at finde en løsning," siger han i meddelelsen.

Planen er, at ekspertgruppen skal udkomme med en rapport i april 2018.

Mere fra MediaWatch

Joy Mogensen: Vi vil gå et skridt længere end EU kræver

Kulturminister Joy Mogensen (S) fortæller, hun vil give danske medier mulighed for kollektive forhandlinger med techkoncerner om betaling for indhold i podcasten Indslag, hvor hun også forklarer "misforståelse" om brug af hyperlink.

Nye Medier: Vi bliver overset i debatten om tech-betaling

For en række nye digitale medier er Google og Facebook en hjælp til at blive hørt og set, lyder det fra foreningen Nye Medier, der frygter, at et krav om betaling fra techplatforme til medierne, som de store mediehuse presser på for, kan ramme dem.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs