MediaWatch

DJ sætter hak ved ny aftale for freelancere

Ny aftale mellem Journalistforbundet og de fagblade og medier, der har tilsluttet sig den kollektive aftale, betyder bl.a. bedre mulighed for videreudnyttelse af freelance-stoffet.

Tine Johansen, næstformand i Dansk Journalistforbund kalder de nye aftaler en "virkelig god nyhed". Foto: Flemming Leitorp/DJ

De såkaldte O-aftaler for gruppen af freelancere i mediebranchen skifter navn og karakter, skriver Journalistforbundet på sin hjemmeside.

Fra 1. april er O-aftaler fortid, fremover hedder de faglige håndtryk Medieaftalerne og dækker ud over journalistik og foto, leveret på freelancevilkår, også grafisk arbejde og illustrationer som en tredje gren.

Forhandlingerne er netop afsluttede med HK Privat og Kooperationen, der repræsenterer den stribe af primært fagblade, der har tilsluttet sig medieaftalerne. Heriblandt "Ugeskrift for Læger", "Journalisten", "Sygeplejersken", "FOA" og "Landbrugsmedierne", mens der arbejdes på at få flere under paraplyen.

Aftalerne inkluderer bl.a. en regulering af de eksisterende takster for freelance-indhold på 1 pct. samt en tilpasning af brugsretten til artikler og indkøbt indhold, så det nu fremgår, at materialet kan videreudnyttes på de sociale medier - og på andre platforme i syv dage fra den første publicering, skriver forbundet.

Tine Johansen, næstformand i Dansk Journalistforbund, er glad for, at aftalerne er landet.

”Det er en virkelig god nyhed, at det endelig, endelig er lykkedes at forny O-aftalen, som omfatter freelanceleverancer inden for journalistik, foto og grafisk arbejde. Aftalen har været meget længe undervejs, fordi vi har manglet en modpart at forhandle med," siger hun ifølge meddelelsen.

Det fremgår ikke, hvor længe aftalerne er indgået for. Internt i forbundet er det aftalt, at aftalen evalueres til sommer for at undersøge, om den praktiseres som planlagt.

Forsiden lige nu

HuffPost klipper navlestreng til borgerjournalistik

Onlinemedie gør op med en af grundstenene i konceptet og vil ikke længere bringe indhold fra bloggere og bidragsydere, der hidtil har leveret gratis indhold. Det sker for at forbedre den journalistiske kvalitet og undgå at sprede misvisende information, siger chefredaktør.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere