MediaWatch

Minister udløser dansk-svensk milliardstrid om Postnord

Sverige bør betale en del af regningen for at redde Postnord, mener finansministeren. "Et dansk problem," lyder det fra svenskerne.

Foto: PR

Eftersom den svenske stat ejer 60 pct. af Postnord, skal Sverige være med til at betale redningspakken til det kriseramte Postnord. Sådan lyder meldingen fra finansminister Kristian Jensen (V) i dagens udgave af Børsen.

"Det er naturligt, når man har haft gavn af det udbytte, der er kommet ud i fordelingen 60/40, at hvis der skal komme et nyt indskud, så må fordelingen også være 60/40 fra de to ejere," siger Kristian Jensen til avisen.

Det ønske er der dog ikke umiddelbart lagt op til at efterkomme i den svenske regering, hvor erhvervsminister Mikael Damberg ikke vil give løfter om finansiering og påpeger, at regeringens holdning er, at Postnords danske problemer må løses i Danmark.

Udviklingen følger, at Postnord i sidste uge bad sine ejere, den svenske og danske stat, om en redningspakke på 2,3 mia. kr., der skal komme den kriseramte postvirksomhed til undsætning. Redningspakken er bl.a. blevet kritiseret af organisationen Danske Medier for at være et "kraftigt anslag" mod lokale aviser og konkurrencen på distributionsmarkedet.

Som led i den nye, omfattende krise- og redningsplan omlægger postvæsenet sin arbejdsgang og produktion, så postbude fra næste år kun deler breve ud til samme adresse en enkelt gang om ugen. Det betyder i praksis et farvel til distributionen af husstandsomdelte reklamer og ugeaviser, som er en væsentligt forretningsben for avishusene, der skal ud på bestemte ugedage.

Det medfører, at mediehuse som Politikens Lokalaviser og Sjællandske Medier skal på jagt efter en ny distributør, der kan omdele flere hundredetusinde ugeaviser, når posten næste år trækker sig fra den del af markedet.

Omlægningen af Postnord rokker ved konkurrencebilledet på distributionsmarkedet. Her driver JP/Politikens Hus og Berlingske Media i fællesskab Bladkompagniet, JP/Politikens Hus og Jysk Fynske Medier Dansk Avis Omdeling (DAO), der har base i Vejle, og North Media-selskabet FK Distribution.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opskalering i Egmont, tv-tal fra året der gik og oprustning på cybersikkerhed har været med til at sætte farve på denne uge i den danske mediebranche. Få overblik over paletten med denne briefing.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs