Mediejurist om Qvortrup: Det er forsvarstaktik

Der er en åbenlys grund til, at Henrik Qvortrup skelner mellem "at falde over" oplysninger versus "at kæmpe sig vej til" oplysninger, når han kommenterer på anklageskriftet mod ham i forbindelse med den omtalte Se og Hør-sag. Det skriver Politiken, der har talt med Vibeke Borberg, mediejurist ved Danmarks Medie- og Journalsithøjskole.
Hun henviser til Henrik Qvortup, der i fredags brød tavsheden om sine overvejelser om den såkaldte Se og Hør-sag, hvor han sammen med syv andre personer samt Aller Media onsdag blev tiltalt i sagen.
Den tidligere chefredaktør for Se og Hør fortalte til sin medvært i sit nye medieprogram "Q&A" på Radio24syv, at han erklærer sig uskyldig, fordi han mener at have fået at vide, at den såkaldte tys-tys-kilde "faldt over" kreditkortoplysningerne om kendte og kongelige. Han havde ikke indtryk af, at det var oplysninger som kilden skulle "kæmpe sig vej til," udtalte han i radioprogrammet.
Ifølge Vibeke Borgberg knytter den skelnen sig direkte til straffelovens paragraf 263, som Henrik Qvortrup er tiltalt for, og som forbyder uberettiget at skaffe sig adgang til en andens oplysninger eller programmer, der er bestemt til at bruges i et informationssystem.
"Hvis de kan overbevise retten om, at bestemmelsen slet ikke omfatter de handlinger, der er foretaget, så er det ikke strafbart det, de har gjort. Jeg opfatter det som en forsvarsstrategisk udtalelse," siger hun til Politiken.
Henrik Qvortrup erkender dog i programmet, at det var ham, der besluttede, hvor meget den IBM-ansatte tys-tys-kilde skulle have i kompensation for sine ydelser, og det var ham selv, der ringede til dem daværende Se og Hør-journalist Kasper Kopping, en anden hovedaktør i sagen, og bad ham om ikke at nævne et møde med kilden.
Sagen begynder ved Retten i Glostrup til september. Der ventes at falde dom i slutningen af november.