MediaWatch

Aller: Mere konkurrence om sladderstoffet

Sladderbladenes tocifrede læsertab er ikke udtryk for problemer med indholdet. Det afspejler en vandring fra print til digitalt og en skarpere konkurrence på sladderstoffet, siger udgiverdirektør Per Ingdal. 

Allers to mest læste ugeblade bløder læsere. Se og Hør har tabt 100.000 læsere,  godt 16 pct., på et år, mens Billed-Bladet tabte 11 pct., viste Gallups læsertal for vinterhalvåret 2012/13. I samme periode tabte Allers mindst læste blad, Kig Ind, knapt hver femte læser.

Det er i den tunge ende af et ugebladsmarked, der i gennemsnit har tabt 7 pct. af læserne. Men Allers udgiverdirektør, Per Ingdal, er hverken overrasket eller bekymret for, om bladene redaktionelt er ved at miste deres appel. 

”Læsertallene afspejler oplagsudviklingen. Vi har længe sagt, at vi forventede et oplagsfald,” siger han med henvisning til, at læsertallene med nogen forsinkelse afspejler et fald i oplagstallene for andet halvår 2012.

”Jeg ser det mest som en strukturel ting. Vi ser en stabil konvertering til digitale platforme. På print har vores brands stadig god kontakt til mange kunder og med de digitale kontaktpunkter oveni, rammer vi rigtigt mange danskere,” siger Per Ingdal.

Hårdere konkurrence om kendisstof

Per Ingdal medgiver, at Se og Hør har mistet flere læsere, end man kunne ønske. Kig Ind, der af flere omgange har vist tocifrede oplags- og læserfald, skal dog betragtes med det forbehold, at det er en mindre - og dermed også statistisk mere følsom titel.  

”Se og Hørs læsertal ligger lidt lavere, end det ideelt burde. Faldet i procent for Kig Ind kan ved første øjekast synes stort, men det hænger også sammen med, at det er det mindste af bladene. Generelt vil jeg sige, at sladderbladene, more or less, har den samme ramme for læsertalsudviklingen,”

Læsertal: Ugeblade vinterhalvåret 2012/2013

Se og Hørs chefredaktør, Kim Henningsen, har tidligere forklaret Se og Hørs oplagsfald med, at bladet havde satset på de forkerte kendisser. For mange Paradise- og Singleliv-stjerner var årsagen.

Per Ingdal peger ikke på indholdsmæssige fejlskud. I stedet noterer han sig, at konkurrencen om kendis- og sladderstoffet er blevet skærpet: 

”Det (faldet i læsertal, red.) er også et udtryk for, at mange andre medier interesserer sig for det stof, vi tilbyder i Se og Hør og Billed-Bladet. Mange har et element af sladder både på print og især på digitale platforme, hvor konkurrencefeltet er blevet bredere. Vi er ikke på samme måde alene om stoffet i dag,” siger han.

Nødvendigt at skære og vokse samtidig

De kulørte blade har kun få annoncer og afhænger derfor primært at bladsalgsindtægter. Det er altså oplagene, der er den kommercielt mest afgørende faktor.

Her luner det, at den vigtigste cash cow, Familie Journal, i sidste oplagsmåling havde tabt beskedne 3 pct. 

”Ugebladene er stadig det vigtigste element i vores forretning. Se og Hør er vores mest læste blad, men familiebladene, Familie Journal og Ude og Hjemme, er en større forretning for os,” siger Per Ingdal.

Men generelt presser de faldende læsertal dog Aller på jagt efter nye, alternative indtægtskilder, der kan kompensere for den faldende omsætning.

”Læsertallet betyder ikke så meget for de kulørte blade. Men det afspejler også en oplagsnedgang, og den er mere irriterende. Den kræver, at vi hele tiden effektiviserer vores forretning på den ene side, og samtidig folder den ud på andre platforme på den anden side, hvor vi kan tjene nye penge,” siger han og giver som eksempel, at brands som eksempelvis Femina udvides med nye aktiviteter som messer og motionsløb, der føjer nye ben til forretningen.

Aller-sites skal have paywalls i 2013

Se og Hør: Reality-stof kostede oplag

Ugebladenes læserfald accelererer

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplever, at ledelsen nu åbner for forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, fortæller ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs