MediaWatch

Ellen T.: Del DR-kontrakt i to

De værdipolitiske debatter om DR skal rykke fra DR's bestyrelse til folketinget, mener Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby, der vil dele DR's public service-kontrakt i to.

Armslængedepricippet mellem DR og Christiansborg skal styrkes. Derfor ønsker V og K, at DR skal have en professionel bestyrelse, der ikke er udpeget af politikerne - og Venstre foreslår samtidig, at DR's public service-kontrakt deles i to.

"Vi skal fortsat have politisk debat om DR, men vi mener, at den bør finde sted blandt de folkevalgte politikere på Christiansborg frem for i DR-bestyrelsen. Derfor foreslår vi at opdele DR's public service-kontrakt i to, en del ét, der handler om visioner og retningslinier for DR, som politikerne skal tage sig af, og en del to, der ser ud som i dag, men er mindre detailstyret, som bestyrelsen fortsat skal tage sig af."

Bliver det så mere klart, hvad bestyrelsen skal udtale sig om og beskæftige sig med, når det gælder DR's indhold og rolle i mediebilledet?

"Der er ytringsfrihed i dette land. Bestyrelsen skal sikre, at DR overholder kravene i public service-kontrakten, men det påligger politikerne at have diskussionerne om DR's værdier og retning, frem for at de emner bliver en kampplads for bestyrelsen. Så undgår man også, at public service kontrakterne bliver for detaljerede, som der er tendens til."

"Der vil altid være politisk debat internt i bestyrelsen, og det skal der også være, fordi den har det overordnede programansvar. Men i dag ender diskussionerne ofte på et langt mere detaljeret plan om indholdet af programmer og lignende," siger Ellen Trane, der afviser, at hendes forslag er en kritik af den nuværende bestyrelse.

"Bestyrelsen er som den skal være ifølge de regler, der gælder i dag, og den reflekterer de politiske partier i folketinget.

Hvad forstår du præcist ved en "professionel bestyrelse"?

"At den består af medlemmer, der er udpeget af på grund af deres kompetencer, frem for at være udpeget af de politiske partier. Men de kan stadig være medlemmer af partier. Det er Torben Dalby Larsen (adm. dir. for Sjællandske Medier og medlem af Venstre, red.) et eksempel på. Ham har Ventre udpeget, fordi han kender mediebranchen og har økonomiske og ledelsesmæssige kompetencer."

Hvad med medlemmernes kulturpolitiske visioner og holdninger til public service?

"Det kan også fint være en del af kompetencerne, og det må Torben Dalby Larsen og siges at have. Sagen er, at det her ikke handler om den nuværende bestyrelse. Det handler om at styrke DR's bestyrelse."

Men du mener, at der er nogle medlemmer som ikke bidrager til det?

"Det har jeg ingen kommentarer til, vi mener, at en professionel bestyrelse bedre styrker DR og kan give klarere retningslinier for, hvor DR er på vej hen."

Næstformand i bestyrelsen Ole Hyltoft mener, at det giver god mening med bestyrelsesmedlemmer, der er udpeget af politikerne fordi de repræsenterer folket, som betaler til DR, hvad mener du om det?

"Det er vigtigt at debatten forankres i folketinget, for politikerne er de direkte folkevalgte, det er også os, der bestemmer hvor høj licensen skal være, og hvad den skal bruges til. Så jeg tror ikke vi er så uenige, når alt kommer til alt. Der er behov for debat."

Bliver forslaget om en professionel bestyrelse i DR en del af regeringens medieudspil?

"Det vil vise sig, når det bliver præsenteret en gang til foråret."

Hvad tror du chancerne er for, at forslaget går igennem?

"Vi får se."

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere