MediaWatch

Professor: Ny tech-lov kan være på kant med EU's tolkning af ophavsret

Lovforslaget til en ny ophavsretslov kan være formuleret på en måde, så der er risiko for, at EU-direktivet, der ligger bag det danske udspil, bliver implementeret forkert, vurderer professor.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Udspillet til en ny ophavsretslov fra kulturminister Joy Mogensen (S) er udformet på en måde, der giver risiko for at være på kant med EU's tolkning af ophavsret, vurderer Thomas Riis, professor ved Center for Informations- og innovationsret på KU. Det skriver Altinget.

"EU-domstolen plejer at sige, at den her slags direktiver er total-harmonerings-direktiver(...). Hvis man fejlimplementerer direktivet, risikerer man at få Kommissionen på nakken og at skulle ændre lovgivningen," siger han med henvisning til, at der i det danske forslag er en anden tolkning af, hvad et link er, end den retspraksis EU-domstolen har på området.

Han får opbakning af Sebastian Schwemer, der er lektor samme sted, som understreger, at der i EU-retspraksis ikke skelnes ophavsretsligt mellem forskellige typer af links, hvilket der gøres i det danske lovforslag.

Lovforslaget skal implementere dele af EU's direktiv om ophavsret og giver medierne mulighed for at forhandle en rettighedsbetaling fra techkoncerner, når deres indhold deles eller linkes til på platformene. Det gælder dog ikke "enkelte ord eller meget korte uddrag" eller hyperlinks.

Lovforslaget skal efter planen træde i kraft 7. juni i år. Det tvinger ikke tech-virksomhederne ind i forhandlingslokalet, men giver mulighed for, at medier og andre rettighedshavere kan klage til Ophavsretslicensnævnet, hvis deres indhold bliver udnyttet på online-platforme.

JP/Politikens Hus: Lovforslag om ophavsret ødelægger ikke det "frie internet" 

Nu skal Netflix også sige "retransmission": Ny ophavsretslov vil indlemme nye spillere i aftalesystem 

Mere fra MediaWatch

Heartbeats slutter sig til kritik af ændringer på Loud

Det vil være decideret konkurrenceforvridende, hvis Berlingske Media får godkendelse af Radio- og tv-nævnet til at øge sin ejerandel i den statsligt finansierede dab-kanal Loud. Det mener det lydproducerende medier Heartbeats ifølge Berlingske. Dermed tilslutter mediet sig kritikken fra Zetlands direktør Tav Klitgaard samt Podimos adm. direktør Morten Strunge, som over for MediaWatch har kaldt situationen "absurd"."At man nu kan handle offentlige støttekroner på denne her måde – og på den måde bygge en privat virksomhed endnu stærkere – synes jeg er vanvittigt og fuldstændig konkurrenceforvridende," siger Le Gammeltoft, stifter og kreativ direktør i Heartbeats.Kritikken går på, at dab-radioen Loud får ca. 65 mio. kr. årligt i offentlig støtte, og at Berlingske Media som hovedejer de kommende to år, indtil sendetilladelsen udløber, reelt vil få ca. 150 mio. kr. i offentlig støtte, som mediekoncernen kan bruge til at styrke sin produktion af lydindhold.De hæfter sig sammenfattet ved, at Berlingske Media dermed de kommende to et halvt år reelt får i omegnen af 150 millioner kroner i offentlig støtte, som mediekoncernen kan bruge til at løfte sin lydproduktion.Berlingske Media ønsker at øge sin ejerandel i Loud fra 40 til 91 pct. samt ændre stationens navn til 24syv.

TV 2-ansatte bruger efteruddannelsesdage på kulturforbedring

TV 2 Nyhedernes ansatte bliver trukket to uddannelsesdage på kurser, der skal forbedre arbejdsmiljøet efter sidste års fokus på kulturproblemer og en hård tone i afdelingen. Det sker efter aftale med tillidsfolk og er en fælles investering i arbejdet, siger hovedtillidsrepræsentant.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs