MediaWatch

Professor: Ny tech-lov kan være på kant med EU's tolkning af ophavsret

Lovforslaget til en ny ophavsretslov kan være formuleret på en måde, så der er risiko for, at EU-direktivet, der ligger bag det danske udspil, bliver implementeret forkert, vurderer professor.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Udspillet til en ny ophavsretslov fra kulturminister Joy Mogensen (S) er udformet på en måde, der giver risiko for at være på kant med EU's tolkning af ophavsret, vurderer Thomas Riis, professor ved Center for Informations- og innovationsret på KU. Det skriver Altinget.

"EU-domstolen plejer at sige, at den her slags direktiver er total-harmonerings-direktiver(...). Hvis man fejlimplementerer direktivet, risikerer man at få Kommissionen på nakken og at skulle ændre lovgivningen," siger han med henvisning til, at der i det danske forslag er en anden tolkning af, hvad et link er, end den retspraksis EU-domstolen har på området.

Han får opbakning af Sebastian Schwemer, der er lektor samme sted, som understreger, at der i EU-retspraksis ikke skelnes ophavsretsligt mellem forskellige typer af links, hvilket der gøres i det danske lovforslag.

Lovforslaget skal implementere dele af EU's direktiv om ophavsret og giver medierne mulighed for at forhandle en rettighedsbetaling fra techkoncerner, når deres indhold deles eller linkes til på platformene. Det gælder dog ikke "enkelte ord eller meget korte uddrag" eller hyperlinks.

Lovforslaget skal efter planen træde i kraft 7. juni i år. Det tvinger ikke tech-virksomhederne ind i forhandlingslokalet, men giver mulighed for, at medier og andre rettighedshavere kan klage til Ophavsretslicensnævnet, hvis deres indhold bliver udnyttet på online-platforme.

JP/Politikens Hus: Lovforslag om ophavsret ødelægger ikke det "frie internet" 

Nu skal Netflix også sige "retransmission": Ny ophavsretslov vil indlemme nye spillere i aftalesystem 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Børsen har manipuleret med coronastøttemidler og blev politianmeldt, både Nent og Discovery gav store interviews og så viste en aktindsigt, at Google faktisk har forsøgt at få møde i kalenderen med Danske Medier om betalingsaftale. Alt det og meget mere får du her i ugens overflyvning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs