MediaWatch

Flere end 20 printmagasiner er lukket i løbet af fem år

Siden 2013 er en stribe af både mindre og større magasinudgivelser, såsom magasinet Woman og senest Soundvenue, lukket ned på print. Enkelte nye er kommet til, men udviklingen går kun én vej, vurderer lektor.

I løbet af de seneste fem år er cirka 25 magasiner lukket ned på print. Tallet er cirka, da der ikke findes en officiel liste, men de 25 er resultatet af en gennemgang, som Politiken Research har lavet, og som avisen bringer.

Senest kom meldingen fra musik- og kulturmagasinet Soundvenue, at den aktuelle udgave på hylderne bliver den sidste på print, mens Benjamin Media sendte kvindemagasinet Woman i trykken for sidste gang i begyndelsen af året, som MediaWatch tidligere har skrevet.

Lukningen af de trykte magasiner skyldes, at antallet af læsere gennem de seneste år er skrumpet ind. Siden 2012 er der blevet godt 300.000 færre læsere til betalingsmagasiner ifølge tal fra Kantar Gallup, skriver Politiken. I samme periode er antallet af kiosker, der sælger magasiner, også faldet støt, mens udbuddet er blevet mindre.

Ifølge Karen Klitgaard Povlsen, lektor på Institut for Kommunikation og Kultur ved Aarhus Universitet med speciale i magasinjournalistik, er udviklingen slet og ret et resultat af, at folk hverken gider læse eller betale for magasiner i samme grad som tidligere. Så selvom enkelte nye og specialiserede magasiner, såsom Aller Medias såkaldte trendmagasiner, er kommet til de seneste år, ændrer det ikke på den nedadgående udvikling, vurderer hun:

"En lang række af de trykte magasiner vil fortsat dø," siger Karen Klitgaard Povlsen til Politiken.

Læsertal: 17 ud af 20 ugeblade tabte læsere i andet halvår af 2017

Ny ugebladskonkurrent vokser ikke så hurtigt som håbet

Mere fra MediaWatch

Kvinder i metoo-dokumentar kritiserer Politikens beskrivelse af Jes Dorph-sag

Politiken bragte i januar en ensidig og mangelfuld beskrivelse af de sager, Jes Dorph-Petersen blev beskyldt for i advokatundersøgelsen på TV 2, mener de kvinder, som står bag beretningerne. Kritikken "gør indtryk" på Politikens chefredaktør, Anne Mette Svane, som dog står ved den journalistiske behandling.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs