MediaWatch

Konkurrencerådet godkender Stofa-ejers køb af Boxer

SE's køb af Boxer er blevet godkendt af konkurrencemyndighederne, men SE forpligtes til at bevare Boxers udvalg og priser på frit valg-kanaler frem til 2020. En afgørende godkendelse mangler dog endnu, før handlen er en realitet.

PR/Teracom/Mats Lundqvist
Foto: PR/Teracom/Mats Lundqvist

En ny sværvægter tegner sig på tv-markedet. SE, som ejer tv-distributøren Stofa, er tæt på at kunne kalde sig den nye ejer af Boxer TV, efter handlen blev annonceret i december sidste år.

Konkurrencerådet skriver i en pressemeddelelse, at den har godkendt opkøbet, som fusionerer markedets næststørste og tredjestørste tv-distributør. Tilbage mangler nu kun Radio- og tv-nævnets godkendelse af handlen.

Godkendelsen fra Konkurrencerådet kommer, efter at SE har givet flere tilsagn for at få fusionen til at glide igennem.

Tilsagnene indebærer, at SE frem til 2020 har pligt til at bevare de frit valg-produkter, som Boxer tilbyder i dag. Derudover forpligter SE sig til ikke at hæve priserne på Boxers frit valg-produkter med mere end stigningen i forbrugerprisindekset frem til 2020. Endelig må SE ikke forlange, at forbrugerne også skal købe SE’s bredbåndsprodukter for at kunne købe Boxers tv-produkter.

"Med Konkurrencerådets indgreb i fusionen sikrer vi blandt andet, at Boxer-kunder beholder muligheden for frit valg af tv-kanaler, indtil Boxers sendetilladelse udløber i 2020. Samtidig sikrer vi, at kunderne er beskyttet mod de prisstigninger på Boxers frit valg-produkter, som fusionen ellers kunne føre til," udtaler Konkurrencerådets formand, Christian Schultz, i meddelelsen.

Så risiko for mindre konkurrence

Uden tilsagnene fra SE så Konkurrencerådet en øget risiko for, at SE ville afskaffe Boxers frit valg-produkter eller hæve priserne på dem, hvilket ville hæmme konkurrencen om distribution af tv-kanaler betydeligt til skade for forbrugerne, skriver myndigheden.

Tilsagnene fra SE gælder frem til 2020, hvor Boxers sendetilladelse udløber. Myndighederne vurderer altså, at fusionen ikke vil påvirke konkurrencen på tv-markedet, når tilladelsen udløber. Allerede til foråret sender Kulturministeriet DTT-sendetilladelsen i udbud for en ny 10-årig periode til 2030.

Boxer har hidtil været ejer af svenske Teracom. Selskabet solgte i 2016 den svenske udgave af Boxer til Com Hem for 1,25 mia. kr., og det efterlod Boxer i Danmark som den eneste tv-distributør i selskabet.

Boxer har omkring 280.000 kunder i Danmark. Tilsammen har Stofa og Boxer i omegnen af 600.000 kunder. Til sammenligning når den største distributør, Yousee over 1 mio. husstande i kundebasen.

Stofa har tidligere brændt fingrene på konkurrencemyndighederne i forsøget på at vokse. Det var i 2012, da opkøbet af Canal Digitals tv-aktiviteter blev afvist af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. I stedet blev handlet begrænset til, at Stofa købte Canal Digitals kabel-tv forretning for 51 mio. kr.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere