MediaWatch

Professor: Tænk mediestøtten helt om

Mediestøtten bør tænkes om, og DR gøres mere til innovationslokomotiv til branchens fælles bedste, mener professor ved CBS og direktør for Boxer TV efter rapport om danske mediers tab af indflydelse til globale aktører.

/ritzau/Jens Dresling
Foto: /ritzau/Jens Dresling

Statens støtten til danske medier - private såvel som statsstøttede og licensfinansierede - bør tænkes radikalt om i lyset af den stigende konkurrence fra globale aktører som Google og Facebook, som rapporten "Globale aktørers betydning for det danske mediemarked" sætter spot på.

Det mener Anker Brink Lund, professor i medieledelse ved CBS, der over for Mandag Morgen slår et slag for at nedbryde den traditionelle silotænkning, der gør sig gældende for de penge, som staten understøtter mediemarkedet med. I dag finansierer licensen de statsejede medier som DR og TV 2-Regionerne, mens statens erhvervsstøtte til de private nyhedsmedier ligger i mediestøtten. Men de skillelinjer er gammeldags i et marked med globale aktører som nyt tredjehjul, mener professoren.

"Vi er nødt til at gøre støtteordningerne ensartede og platformsneutrale og betragte det hele som public service. For problemet er, at man lader som om, at de her offentlige støtteordninger til dagbladene og de øvrige aktører ikke findes. Mediebranchen optræder, som om de var frie, liberale aktører på et frit marked – inklusive Danmarks Radio. Men det er de ikke. Og det skal vi stå ved, så vi slipper for den rivalisering, der er i dag mellem dagspressen og DR. Så kan vi endelig sige, at det sådan set er public service alt sammen," siger Anker Brink Lund, der også var frontfigur for den store rapport om fremtidens mediestøtte, som Kulturstyrelsen fik lavet i 2009, til Mandag Morgen.

Anker Brink Lund mener samtidig, at DR's public service-forpligtelse bør indbære at gå forrest som driver og innovations-lokomotiv, fordi det er dyrt at udvikle f.eks. teknologi og indhold som drama.

Samme tanke har Boxer TV's adm. direktør, Ulf Lund, der også mener, at licenskronerne bør komme andre medier til gode, hvis politikerne vælger af skære i DR's andel.

"DR kunne i højere grad se deres rolle som en inkubator, der får de statslige kroner til at afføde noget mere aktivitet – modsat nu, hvor det groft sagt bare er en-til-en økonomi. Altså i stedet for at opfatte de andre aktører som konkurrenter, så opfatte dem som medspillere," siger Ulf Lund til Mandag Morgen.

Forsiden lige nu

Weekendavisen skal have ny formand

De seneste ledelsesskift i Berlingske Media giver også udskiftninger i flere af koncernens selskabers bestyrelser, herunder Weekendavisens.

Nye Borgerlige på vej med eget medie

I rækken af politiske partier, der selv laver medieproduktioner, barsler Nye Borgerlige med et digitalt medietiltag, der skal i luften inden næste valg.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere