MediaWatch

Blankmedieudvalg anbefaler ny afgift på smartphones og tablets

Der bør være en afgift på stort set alt elektronik, som kan bruges til at downloade musik og film. Det skal skaffe 44 mio. kr. i statskassen, lyder det i Kulturministeriets netop offentliggjorte rapport om en ændring af blankmedieordningen.

Foto: AP Photo/Richard Drew

Ja, der bør indføres en ny medieafgift, som skal kompensere rettighedshaverne, når danskerne deler lovligt downloadede musik, film o.l.

Det er hovedkonklusionen i den netop offentliggjorte rapport fra Kulturministeriets blankmedieudvalg.

Udvalget foreslår, at der på såkaldte lagringsmedier fremover skal pålægges en afgift på 15,42 kr., dvs. smartphones, bærbar computere og tablets, mens såkaldte løse lagringsmedier, såsom usb-nøgler, skal pålægges en afgift på 1,49 kr.

Samlet skal det indbringe et provenu på knap 44 mio. kr. til statskassen - penge som skal gå til producenter af musik, tv og film som kompensation for, at deres indhold bliver kopieret lovligt mellem flere enheder.

Til gengæld fritages smart-watches, spillekonsoller, cloud-tjenester, løse kassette- og VHS-bånd, Mini-Disc og media-gateways for en afgift. Det sker ud fra et argument om, at de kun gør minimal skade på rettighedshaverne og er uegnede til privatkopiering.

Anbefalingen sker på baggrund af en analyse af privatkopieringstendenser i Danmark lavet af det digitale rådgivningsfirma Seismonaut.

Den viser bl.a., at der kun er et begrænset omfang af privatkopiering mellem danskerne, da størsteparten af befolkningen, mellem 75-95 pct., aldrig eller sjældent bruger deres devices såsom mobiltelefoner og tablets til at lytte til eller kopieret optaget materiale.

Den viser endvidere, at kun 17 pct. af danskerne inden for de seneste seks måneder har kopieret ophavsretligt beskyttet indhold.

Det skyldes bl.a., at danskernes medievaner i stadig stigende grad er præget af streamingtjenester, hvor rettighedshaverne allerede modtager betaling.

"På markedet for beskyttet indhold i form af musik, tv, serier og film anfører Seis-monaut, at der ses en klar tendens til, at streaming er i kraftig vækst. Inden for salg af musik er det fysiske og digitale salg kraftigt reduceret. For film, tv og serier er de digitale formater ligeledes i kraftig vækst, mens de fysiske formater er støt faldende, omend de fysiske formater stadig står for en tredjedel af omsætningen," lyder det i rapporten.

Forslaget møder kritik

Hos brancheorganisationen IT-Branchen er man uenig i, at tallene viser, der er behov for kompensation til rettighedsholderne. Tværtimod mener organisationen, at de viser det stik modsatte.

"Det betyder, at rettighedshaverne ikke lider en skade, der berettiger dem til kompensation. En blankmedieafgift vil være unfair og betyde, at alle forbrugere skal betale en afgift for noget som de fleste aldrig gør," skriver Mette Lundberg, som er direktør for politik og kommunikation hos brancheorganisationen IT-branchen, i en mail.

En afgift på innovation vil ifølge IT-Branchen ikke bare gøre det dyrere for danskerne privat at købe ny teknologi, men vil også pålægge en unødvendig administrativ byrde på erhvervslivet, der skal administrere ordningen.

"Det giver ingen mening at indføre endnu et nyt og besværligt administrativt system for kun 44 mio. kr. Det kommer til at koste næsten lige så meget i drift," udtaler Mette Lundberg til ITWatch.

Hun er ikke alene med sin kritik af en afgift. Tidligere har branchedirektør i DI Digital, Adam Lebech, udtalt til ITWatch, at han var bekymret for en evt. teknologiafgift.

Ligesom Mette Lundberg påpegede han, at de administrative byrder ved at opkræve 10-15 kr. hver gang, der sælges en smartphone, ville være alt for tunge.

Anbefalingerne fra Blankmedieudvalget skal til efteråret drøftes i regeringen og med de kulturpolitiske ordførere.

Læs hele Blankmedieudvalgets rapport HER.

Medie: Blankmedieudvalg har afleveret sine anbefalinger

Udvalg skal granske "forældet" rettigheds-ordning

DI frygter for ny teknologiafgift

Rettighedsforening vinder slag om copyright-millioner

Mere fra MediaWatch

TV 2-vært stopper

Mangeårig studievært på tv-stationens nyhedsflade forlader TV 2 til august.

Podimo graver underskud på 110 millioner i sit tredje leveår

Morten Strunges unge podcastplatform kom ud af 2021 med et driftsunderskud på 110 mio. kr. og et bruttotab. Kapitalindsprøjtning i november efterlader dog selskabet med solid likviditet og en pengetank på over en halv milliard. Nye underskud er i sigte i år.

Grafiske udgivelser slås sammen

De to medier henvendt til den grafiske branche, Print og Medier samt Sign & Print, bliver lagt sammen, så nyhedsbrev, hjemmeside og magasin bliver til ét.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs