MediaWatch

DR erkender fejl og ubalance i P1-dokumentar

P1-dokumentaren "Løgnen om Operation Bøllebank" rummede flere journalistiske fejltrin, konkluderer DR-vagthund, der giver en klager medhold. Redaktionschef erkender flere mangler.

Bjarne Bergius Hermansen/DR
DR's seer- og lytterredaktør, Jesper Termansen. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

Manglende dokumentation, dækning, forelæggelse og kildebalance. Dokumentaren "Løgnen om Operation Bøllebank", der blev sendt på P1 i begyndelsen af januar og er produceret af P1 Dokumentar, ramte på flere punkter journalistisk forbi skriven, skriver DR's seer og lytterredaktør.

Efter at have modtaget en klage over dokumentaren har DR's etiske og journalistiske vagthund, Jesper Termansen, gennemgået programmet og vurderet, at dokumentaren indeholder en række afgørende fejl, der gør, at klager får medhold i sin kritik.

For det første var der ikke dækning for programmets titel - fordi påstanden om en "løgn" ikke dokumenteres, vurderer lytter- og seerredaktøren. Derudover fremsatte dokumentaren påstande om, at klager skulle drikke. Påstanden bliver dog hverken forelagt klager eller dokumenteret i programmet, hvor påstanden indgår i programmets undersøgelse af, om der skete et ledelsesmæssigt svigt under den danske militære indsats "Operation Bøllebank", der fandt sted i 1994 i Bosnien.

Endelig var vægtningen af kilder ikke afbalanceret, mener Jesper Termansen.

Generaldirektør er enig

Redaktionschefen bag dokumentaren erkender fejlene - også "at der i dokumentaren burde have optrådt en kilde, ud over klager selv, som gav udtryk for en anden opfattelse af, hvem der gav ordre til at åbne ild mod serberne, end den opfattelse, som DR's kilder gav udtryk for."

"Lytternes og seernes redaktør konkluderer, at DR var i sin ret til at afprøve nogle kontroversielle påstande om hændelsesforløbet, men har ikke udvist den fornødne omhu med at efterprøve og dokumentere fremsatte påstande undervejs i dokumentaren. Forelæggelsen af den krænkende påstand om druk fandt heller ikke sted, hvilket var en fejl, sådan som redaktionen har erkendt."

DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn er enig i konklusionen, skriver DR.

Forsiden lige nu

Netflix glider af på S-forslag og sender bolden tilbage til politikerne

Den amerikanske streamingtjeneste vil ikke svare på, om den er klar til at imødekomme ønske fra flere partier om at betale en procentdel af sin omsætning tilbage til det danske produktionsmiljø. Tværtimod mener Netflix, at det er op til politikerne at finde løsninger, der "tilskynder investeringer".

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere