MediaWatch

Britisk anmelder: "Nordic noir" er død

Den skandinaviske tv-genre, som især DR har været eksponent for, lider under øget efterspørgsel og for mange brede samarbejder, der sænker barren/kvaliteten, mener britisk anmelder.

Den britiske tv-anmelder Mark Lawson mener, at den populære, skandinaviske tv-genre "nordic noir" er død. Det skriver anmelderen i The Guardian ifølge Berlingske.

Anmelderen mener, at den skandinaviske krimigenre lider under, at for mange tv-serier er skabt i for brede samarbejder mellem flere lande, der udvander særpræget, samt at efterspørgslen efter nordic noir-produktioner er steget så meget, at det er gået ud over kvaliteten.

"I alle brancher giver øget efterspørgsel svagheder i produktionen. De første eksporterede (serier), vi modtog - "Forbrydelsen", "Borgen", "Spiral" og "Spin" (begge er franske tv-serier) - var de skandinaviske eller franske modstykker til "Happy Valley" og "State of Play" (begge britiske tv-serier). Men udvidelsen af markedet betyder, at vores flader nu fyldes med deres fyld," skriver Mark Lawson og nævner de danske tv-serier som Dicte og Anna Pihl som eksempler på sidstnævnte.

Mark Lawson fremhæver derudover den svensk-franske tv-serie "Midnight Sun" som et eksempel på nordic noir-genrens udfordringer. Serien er et svensk-fransk samarbejde og er ifølge Mark Lawson udelukkende lavet med eksport for øje.

""Broen" var en succes, fordi dansk og svensk sprog og kultur overlapper på så mange punkter. "Midnight Sun" føles (...) som en dramatisk version af en fusionsret, hvor uens ingredienser er blandt sammen," skriver han.

DR's dramachef Piv Bernth har tidligere udtalt til Berlingske, at DR er på vej væk fra nordic noir-genren, fordi DR ikke ønsker at stå stille.

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Regeringen går efter kun at sælge 49 pct. af TV 2, ugebladskæmpen Aller kom med regnskab, som ikke så godt ud for den danske dels vedkommende, og DF meldte sig klar til at skrue på de ønskede DR-besparelser. Det er blevet tid til ugens tour gennem mediebranchens største begivenheder.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere