MediaWatch

Rapport: Statslige medier fylder mere end i vores nabolande

I sammenligning med vores skandinaviske naboer er en større del af danske nyhedsjournalister statsansatte, skriver den liberale tænketank Cepos i ny rapport.

/ritzau/Finn Frandsen/
Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv

47 pct. af landets nyhedsjournalister er statsansatte. Det konkluderer en rapport fra den liberale tænketank Cepos, skriver Berlingske.

Tallet er højere end i de øvrige skandinaviske lande. Ifølge Cepos' rapport er de tilsvarende tal for Sverige og Norge hhv. 26 og 37 pct.

"Antallet af statsansatte nyhedsjournalister i Danmark vil snart overstige antallet af privatansatte, hvis udviklingen fortsætter. I ingen andre vestlige demokratier finder en sådan udvikling sted," skriver Cepos.

I rapporten påpeger Cepos videre, at licensindtægterne de seneste fem år har været støt stigende, mens støtten til private medier i form af mediestøtte og nulmoms er faldet til 762 mio. kr. årligt.

Mogens Jensen, medieordfører for Socialdemokratiet, siger til Berlingske, at det er mere afgørende at se på den bedrevne journalistik end på, hvem arbejdsgiveren er, mens Venstres Britt Bager mener, at fordelingen mellem statslige og private medier skal "tages meget seriøst."

Statens indflydelse og udbredelse på mediemarkedet har igennem de seneste år været et gennemgående tema for de private mediers organisation, Danske Medier, der ønsker en begrænsning af statens medieejerskaber og DR's råderum på mediemarkedet.

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Socialdemokratiet vil have Netflix til at betale til dansk indholdsproduktion, finansdirektøren i Berlingske Media stoppede, og North Media har vendt nedtur til optur takket være Postnord-krisen. Vil du have overblik over ugen, der gik i mediebranchen? Så læs med.

Tidligere DR-profiler: DR-struktur kan give uklarhed om magtfordeling

DR’s opbygning mellem på den ene side de producerende enheder som DR Nyheder og DR Kultur og på den anden side den strategiske chefredaktion i DR Medier, der sidder med ordrerbogen, skaber usikkerhed om, hvem der reelt bestemmer, ifølge flere kilder, som Berlingske business har talt med.

Dramatisk greb i DR’s Liberty vækker kritik

DR’s nye søndagssats, dramaserien ’Liberty’, der bygger på romanen af samme navn, får kritik forud for premieren søndag aften. DR gør romanen til et ”almindelig soap-agtigt familiedrama,” lyder det blandt andet.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere