Forbrugere klager over advokaters pirat-breve

Forbrugerombudsmanden får fortsat klager fra forbrugere, der modtager breve med anklager om pirateri fra advokatfirma.
Foto: Niels Hougaard/Polfoto/Arkiv
Foto: Niels Hougaard/Polfoto/Arkiv

Advokatfirmaet Opus, der repræsenterer en række danske filmrettighedshavere, sender fortsat breve til danskere med påstand om, at de ulovligt har downloadet film.

Pirat-brevene har indtil videre ført til 22 klager til Forbrugerombudsmanden over advokatfirmaet. Det skriver Radio24syv.

Ifølge radiostationen har Forbrugerombudsmanden sendt klagerne videre til Advokatnævnet, der træffer en afgørelse i sagerne om nogle måneder.

Tvivlsomt bevisgrundlag

I brevene hævder advokatfirmaet, at der er blevet foretaget ulovlige download af film fra husstandenes ip-adresser. Samtidig tilbyder Opus, at modtagerne kan indgå et forlig med advokatfirmaet mod indbetaling af 2200 kr. inden for 12 dage.

Det er dog tvivlsomt om henvisningen til ip-adressen er tilstrækkelig bevis, påpeger lektor i jura ved Københavns Universitet Clement Petersen overfor Radio24syv.

Han forklarer, at Opus må anlægge retssager, hvis de vil forfølge sagerne mod danskerne, der har fået tilsendt et pirat-brev.

"Her skal Opus bevise, at deres klient (rettighedshaverne, red.) har et krav mod netop den person, som de vælger at sagsøge. Og her er der ikke eksempler på, at personens ip-adresse har været tilstrækkeligt til en domfældelse," siger Clement Petersen til Radio24syv.

Kontakt advokatfirma

Udover Opus har advokatfirmaet Njord ligeledes sendt breve til forbrugere, som det mener har overtrådt loven.

Hidtil har Forbrugerombudsmanden rådet forbrugere, der modtager et brev med tilbuddet om et forlig, til at tage kontakt til advokatfirmaet. I ét af tilfældene har den taktik fået sagen til at gå i sig selv igen, oplyste Forbrugerombudsmanden i februar.

På daværende tidspunkt havde Forbrugombudsmanden modtaget fire klager over advokatfirmaernes praksis.

"De fire forbrugere, som har klaget til os, har vi rådet til at tage kontakt til advokatfirmaet. I den sag, hvor Njord er afsender på brevet, har klageren oplyst, at advokatselskabet har lukket sagen, efter forbrugeren har afvist at have downloadet filmen," sagde Ulrika Calmar Folkmann-Schjerbeck, specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, til MediaWatch i februar.

Kritik fra kulturministeren

Metoden, hvor advokatfirmaerne sender advarselsbreve til forbrugere, har tidligere mødt kritik fra kulturminister Bertel Haarder (V). I et skriftligt svar til Folketingets Kulturudvalg i april tog han afstand fra fremgangsmåden.

"Jeg mener ikke, at vi skal indføre en brevmodel i Danmark. Selvom formålet med en brevmodel er fornuftigt, finder jeg, at vi kan finde bedre metoder til at bekæmpe piratkopiering."

"Det er efter min mening langt bedre med frivillige aftaler og samarbejder end advarselsbreve og lignende som supplement til politiets håndhævelse på ophavsretsområdet," skrev Bertel Haarder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også