MediaWatch

Piratkopiering koster dansk film millioner om året

Det koster dansk film mange millioner i tabte indtægter om året, at danskere finder film ulovligt på nettet i stedet for at gå i biografen. Producentforeningen overvejer at gå med i brevkampagne mod filmpirater.

Foto: Sebastian Buur Gundvald/Polfoto

Piratkopiering afholder hvert år 15 pct. af filmseere fra at gå en tur i biografen, fordi de kan finde filmen ulovligt på nettet. Det skriver Politiken med henvisning til en undersøgelse fra Carnegie Mellon Univeristy i USA.

Piratkopiering betyder ifølge undersøgelsen, at amerikanske film går glip af 9 mia. kr. hvert år i tabte entreindtægter. Oversat til danske forhold ville film i biograferne herhjemme indspille 180 mio. kr. mere, end tilfældet er i dag. Alene for danske films vedkommende ville beløbet være 54 mio. kr., hvis piratkopisterne så film i biografen i stedet for at finde dem ulovligt på nettet, skriver Politiken.

"Og det ville være en meget stor gevinst for dansk film at tjene de ekstra penge, for i dag giver 9 ud af 10 film underskud," siger direktør i Producentforeningen, Klaus Hansen, til Politiken.

Kampen mod filmpirater har stor betydning for økonomien i den danske filmindustri. Derfor overvejer brancheforeningen, der repræsenterer producenter af film, tv, reklamefilm og computerspil, at gå med i den verserende kampagne, hvor advokatfirmaer på vegne af det danske filmselskab Scanbox og en række udenlandske filmselskaber har sendt breve ud til flere tusinde forbrugere.

De er blevet mødt af krav om at betale 1500-2000 kr., fordi der er blevet registreret ulovlig streaming på deres ip-adresse. Ifølge Klaus Hansen overvejer Producentforeningen at gå med i kampagnen, fordi den hidtidige indsats fra Rettighedsalliancen, der er en tværfaglig interesseorganisation, som bekæmper piratkopiering gennem oplysningskampagner, ikke er tilstrækkelig til at sætte en stopper for de ulovlige pirattjenester på nettet.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs