MediaWatch

67 journalister blev dræbt i 2015

Irak og Syrien var de farligste lande i verden i år at arbejde i for journalister, fremgår det af RSF's årlige rapport.

Foto: AP

67 journalister er blevet dræbt i tjenesten i år, og andre 43 er omkommet under uklare omstændigheder, oplyser organisationen Journalister Uden Grænser (RSF) tirsdag i sin årlige opgørelse.

Rapporten kaster et særligt lys på den stadigt større rolle, som "ikke-statslige grupper" - ofte jihadister som ekstremistgruppen Islamist Stat - spiller i at begå grusomheder mod journalister.

RSF opfordrer FN til øjeblikkeligt at gribe ind.

I 2014, hedder det i rapporten, befandt to tredjedele af de dræbte journalister sig i krigsområder, mens i 2015 forholder sig stik modsat: "To tredjedele havde befundet sig i områder med fred".

"Etablering af en særlig mekanisme til håndhævelse af folkeretten om beskyttelse af journalister - også over for ikke-statslige grupper - er helt afgørende. Her svigter mange stater," siger RSF's generalsekretær, Christophe Deloire, og tilføjer:

"Der er brug for handling, der svarer til den nødsituation, det er, at 110 journalister er blevet dræbt i år. Der skal hurtigst muligt af FN's generalsekretær udpeges en særlig repræsentant for journalisters sikkerhed.

Irak og Syrien farligst

De 67 dræbte bringer det samlede antal journalister, som blev bevidst og målrettet dræbt eller dræbt i forbindelse med deres arbejde op på 787 døde siden 2005, siger den Paris-baserede organisation. I 2014 var antallet af den slags dødsfald 66.

De krigshærgede lande Irak og Syrien var de farligste lande i verden i år at arbejde i for journalister med henholdsvis 11 og 10 døde, fremgår det af RSF's rapport.

Nummer tre på listen er Frankrig, hvor otte journalister i januar blev dræbt, da satiremagasinet Charlie Hebdos redaktion blev udsat for et jihadistangreb, der chokerede verden.

"Det var en hidtil uset tragedie. Et vestligt land har aldrig tidligere lidt under en sådan massakre. Charlie Hebdos journalister og medarbejdere har lige siden levet med tæt beskyttelse. Nogle af dem har endog været nødt til at flytte bopæl," oplyser RSF.

I Syrien betegnes den nordligt beliggende by Aleppo som et "minefelt" for både professionelle mediearbejdere og borgerjournalister, der bliver fanget mellem de stridende parter i konflikten, der har stået på siden 2011.

Indien betragtes med ni drab på journalister i 2015 også som et farligt land. Reporterne havde rapporteret om organiseret kriminalitet og dens forhold til politikere samt ulovlig minedrift.

RSF's årsrapporten kaster også lys på 54 journalister, hvoraf 26 i Syrien, der holdes som gidsler ved udgangen af 2015, og 153 fængslede journalister, hvoraf 23 af dem tilbageholdes i Kina og 22 i Egypten.

/ritzau/AFP

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplevelser, at ledelsen nu åbner for reelle forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, bekræfter ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs