MediaWatch

Stor sikkerhedsbrist forud for premiere på TV 2-serie

Dramasatsning har i ugevis ligget frit tilgængelige i ugevis, skriver Ekstra Bladet.

Billede af skuespiller Thomas Levin fra "Norskov". | Foto: Martin Dam Kristensen/TV 2

Mandag aften blænder TV2 op for premieren på mega-satsningen "Norskov", som licensbetalerne og offentlige kasser har givet over 25 mio. kr. i støtte til – men afsnit af den nye drama-serie har i ugevis ligget frit tilgængeligt på nettet.

Det kan Ekstra Bladet i dag afsløre i forbindelse med kampagnen "Fri adgang", hvor avisen systematisk har tjekket sikkerheden på tusindvis af danske netværksharddiske og filservere.

SF Film Production, der står bag produktionen til TV2, har således lagt mindst fire afsnit samt timevis af råklip på en filserver, der ikke var beskyttet med et password. Derfor kunne alle og enhver downloade afsnit af den nye politiserie, som samlet har kostet et stort tociftret millionbeløb at producere.

Og det kan have store konsekvenser, vurderer formand for IT-Branchens it-sikkerhedsudvalg, Christian Wernberg-Tougaard.

"At man ikke har styr på sine data, og hvem der har adgang, kan få dystre konsekvenser for ens forretning. Og det her eksempel afslører jo også, at det langtfra kun er private borgere, der har problemer med at beskyttes deres data," siger han.

Country Manager hos SF Film A/S Lars Bjørn Hansen erkender, at det er en alvorlig fejl, at der har været en åben filserver hos SF Film Production, men understreger, at der ikke har været tegn på, at serien er blevet piratkopieret.

"I det øjeblik vi behandler andre folks penge og støttemidler, så har vi en pligt til at varetage de rettigheder, der kommer ud af det på den korrekte måde. Og det er selvfølgelig ikke nogen korrekt måde at have det liggende på en server, som du hævder har været så åben, at folk ligefrem har kunne gå ind og dobbeltklikke på det og se det," siger han.

Hos Det Danske Filminsitut, der administrerer Public Service Puljen, som har spyttet over 19 mio. kr. af licensbetalernes penge i serien, ærgrer man sig over, at den lå tilgængelig på nettet:

"Det er superærgerligt og ikke særlig hensigtsmæssigt, at et produktionsselskab har en sikkerhed på deres materiale, som gør, at andre kan tilgå det," siger vicedirektør Claus Ladegaard.

"Man skal gøre alt, hvad man kan for at forhindre pirateri. Og den første helt indlysende ting er selvfølgelig at sikre, at man ikke selv stiller materialet til rådighed for piraterne," siger han.

TV 2’s fiktionschef Katrine Vogelsang er heller ikke just begejstret for SF Film Productions sikkerhedsbrist:

"Det må selvfølgelig ikke ske. Men denne sag er en påmindelse til os alle om, at vi skal tage it-sikkerheden meget alvorligt. Og vi har da også set, at SF Film Production reagerede øjeblikkeligt og rettede fejlen, da selskabet blev opmærksom på den," siger hun.

Kilde: Ekstra Bladet

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Aller Media nedlægger printmagasin til unge, TV 2 Øst får ny adm. direktør, og reklame fra Liberal Alliance på TV3+ har rejst debat om politiske reklamer på tv. Få overblikket over den seneste uge i mediedanmark her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs