MediaWatch

Almene boliger påpeger skævheder i frit valg-rapport

Den længe ventede rapport om et friere tv-valg tegner et lidt skævt billede af kollektivt indkøbt tv, mener Danmarks Almene Boliger, som dog hilser rapporten velkommen.

Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv

Selvom Konkurrence- og forbrugerstyrelsens længe ventede rapport om friere tv-valg for beboere i lejeboliger rammer plet på flere punkter, tegner den også et lidt skævt billede af området for kollektivt indkøbt tv.

Sådan lyder reaktionen fra en central aktør i debatten, interesse- og brancheorganisation Danmarks Almene Boliger (BL).

Hovedkonklusionen i rapporten er, at tv-seerne kan spare penge, hvis de får mere frit valg. Ifølge rapporten vil de 650.000 hustande, som i dag er bundet til en fælles tv-løsning i deres boligforening, kunne spare i gennemsnit 68 mio. kr. om året ved frit tv-valg.

Derfor hilses Konkurrence- og forbrugerstyrelsen anbefaling om, at skal være muligt at fravælge den kollektivt aftalte tv-pakke også velkommen hos BL.

"Det har hele tiden været vores anbefaling til boligorganisationerne, og sådan er ordningen også rigtig mange steder," udtaler Bent Madsen, adm. direktør for BL, om huser ca. 550 almene boligorganisationer, som tilsammen repræsenterer 560.000 boliger.

Der, hvor rapporten rammer en anelse skævt, er ifølge BL, at den ikke tager højde for, at fælles indkøb af tv ikke kun foregår hos almene boliger, men også hos private lejere og i ejerboligforeninger. Faktisk er almene og private ofte gået sammen i fælles antenneforeninger, lyder det.

"Problematikken angår altså alle boligformer," udtaler Bent Madsen.

Billigere ved kolletivt indkøb

Dernæst påpeger BL, at det er beboerne selv, der har besluttet de tv-løsninger, der gælder i deres boligområder.

"Det har de gjort for at få billigere tv ved at udnytte fordelen ved at købe tv-sening ind kollektivt. De har lavet indkøbsforeninger for at få billigere tv - fuldstændigt ligesom staten anbefaler, at man bruger SKI. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse viser da også, at langt størstedelen af beboerne ville få dyrere tv, hvis ikke man købte ind kollektivt," udtaler Bent Madsen med henvisning til, at rapporten konkluderer, at de husstande, der eventuelt vælger at beholde den fælles tv-løsning, kan se frem til en marginal prisstigning på 7 kr. månedligt.

Ifølge rapporten vil 66 pct. af de 650.000 husstande beholde den fælles tv-løsning, selv om de tilbydes frit valg. 15 pct. ventes at fravælge den fælles løsning. De 15 pct. vil kunne spare 149 kr. om måneden i snit.

De resterende 19 pct. af de 650.000 husstande ventes ifølge rapporten at overgå til individuelle løsninger, hvis der indføres frit valg. Det gør de alene, fordi boligforeningen ventes at stoppe med at tilbyde den fælles tv-løsning. Analysen estimerer, at den gruppe kommer til at betale 37 kr. mere om måneden for deres tv.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Aller Media nedlægger printmagasin til unge, TV 2 Øst får ny adm. direktør, og reklame fra Liberal Alliance på TV3+ har rejst debat om politiske reklamer på tv. Få overblikket over den seneste uge i mediedanmark her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs