MediaWatch

TDC-analytiker: Teleopkøb bekræfter konsolideringsbehov

Den europæiske telesektor har brug for at konsolidere sig, siger analytiker fra Sydbank, der kæder dagens storfusion i Belgien og TDC's opkøb af norske Get til tendensen.

Foto: ULRIK JANTZEN/DANSKE BANK

Liberty Global har gennem sit majoritetsejede belgiske datterselskab, Telenet, besluttet at købe mobiloperatøren Base i samme land.

Det er det seneste skridt i en bølge af fusioner og opkøb i en fragmenteret europæisk teleindustri og understøtter den udvikling, som ventes at udspille sig over de kommende år, fortæller TDC-analytiker Morten Imsgaard fra Sydbank til Ritzau Finans.

"Det understøtter den generelle historie om, at den europæiske telesektor har brug for at konsolidere sig. Der er for mange operatører i Europa, og i takt med at de europæiske myndigheder har blødt op for konsolideringen, så har rigtig mange lyst til at forsøge sig," siger Imsgaard.

Han peger på, at TDC's opkøb af norske Get har forvandlet den danske koncern til en potentiel lækkerbisken, hvis udenlandske aktører vil købe sig til markedsandele i Norden.

"Teliasonora er så differentierede, at det ikke er der, man går hen, hvis man vil have eksponering mod Norden. Hvis man går med de tanker, er TDC det naturlige valg at gå efter. Noget af strategien ved at købe Get er netop, at TDC kommer til at se mere lækker ud som opkøbskandidat," siger Morten Imsgaard.

Ejer har rødder i kabel-tv

Liberty Global ejes af den amerikanske milliardær og telelegende, John Malone, der har været en af drivkræfterne i konsolideringen af den amerikanske tele- og kabelindustri.

Telenet, der stiger 4,7 pct. oven på nyheden om opkøbet, betaler 1,33 mia. euro for Base. Det svarer til en købspris, der er 8,9 gange højere end mobilselskabets driftsresultat (EBITDA).

"Konsolideringen kommer lidt på toppen. Der er ikke rigtig noget, der er billigt længere. Aktiverne er steget meget med den aktieoptur, vi har haft i årevis," siger Morten Imsgaard til Ritzau Finans.

Kan hente stordriftsfordele

Transaktionen vidner imidlertid også om de stordriftsfordele, der findes i teleindustrien.

Liberty Global skriver i en meddelelse i forbindelse med handlen, at den justerede købspris er på bare fem gange det forventede driftsresultatet i 2015. Telenet regner nemlig med, at Bases omkostninger kan reduceres med 145 mio. euro årligt, når Belgiens tredjestørste mobiloperatøren integreres i Telenet.

"Ikke overraskende er synergierne betydelige og ... meget værdiskabende for aktionærerne. På baggrund af Telenets skala i Belgien kan selskabet integrere Base-forretningen hurtigt og effektivt," udtaler Mike Fries, Liberty Global-direktør, i forbindelse med handlen.

/ritzau/FINANS

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs