MediaWatch

Højere gæld får TDC-rival til at ændre strategi

Stofas ejer, SE, skruer ned for investeringerne for ikke at ramme det gældsloft, bestyrelsen har vedtaget. Direktør Niels Duedahl afviser imidlertid, at skiftet hæmmer Stofas muligheder i konkurrencen med TDC.

Stofa har erklæret krig mod TDC, men det SE-ejede teleselskab må fremover finansiere investeringerne ved hjælp af penge fra driften, fordi gælden i SE-koncernen nærmer sig det loft, bestyrelsen har vedtaget.

Det betyder, at TDC-konkurrenten har ændret strategi og skruer ned for gravearbejdet i Syd- og Sønderjylland, hvor selskabet har investeret milliarder i at nedlægge fiberkabler i jorden.

I 2012 havde 61 pct. af det andelsejede selskabs kunder adgang til fibernet, men det tal voksede til 73 pct. i 2013 og 80 pct. sidste år.

Nu har selskabet valgt at fokusere på at koble de husstande på nettet, som allerede har muligheden, frem for at grave aggressivt ud til nye kunder. Det fremgår af selskabets årsrapport.

Direktør: Hæmmer ikke Stofa

SE-direktør Niels Duedahl afviser imidlertid, at skiftet i strategi hæmmer Stofas muligheder i en branche, hvor konkurrenceevnen i høj grad bestemmes af volumen, når der skal forhandles tv-rettigheder, og hvor et selskab som TDC er gået aggressivt til værks med milliardkøbet af norske Get.

"Vores bestyrelse har besluttet, at vi skal have en meget meget forsigtig gældspolitik, og det har vi. Den står vi selvfølgelig fast ved," siger Niels Duedahl til Ritzau Finans.

SE-koncernen havde ved udgangen af 2014 en nettorentebærende gæld på 3,25 mia. kr., men selskabet ejer 3,5 pct. af Dong, og de aktier kan sælges tilbage til staten.

Fratrukket værdien af Dong-aktier, lyder gælden på omkring 1,5 mia. kr. Det skal ses i forhold til et driftsresultat (EBITDA) i 2014 på 625 mio. kr. eller 717 mio. kr., hvis man fratrækker de høje omkostninger, som SE har haft til integrationen af rekordopkøbet Stofa. Bestyrelsen vil ikke have, at gælden vokser til mere end 2,5 gange driftsresultatet.

"Det er meget defensivt, og det holder vi fast i, fordi vi mener, at det er den sunde beslutning på lang sigt, fordi det giver os et strategisk råderum," siger Niels Duedahl.

Valg mellem fiber og andre investeringer

Der er vel ikke den store handlefrihed i forhold til at foretage opkøb?

"Jeg ved ikke, hvor mange strategiske opkøb, vi har planer om. Det, vi ser lige nu, er mere konsolidering i sektoren gennem samarbejder, partnerskaber og fusioner. Vi står ikke og skal købe et nyt Stofa," siger SE-direktøren, der betalte 1,9 mia. kr. for kabel-tv-udbyderen.

Hvis det stod til dig, ville du så gerne skrue op for tempoet?

"Nej, for der er andre konsolideringsmuligheder i fibersektoren. Du har senest set, at vi købte 25 pct. af fibernettet i Sydfyns Elforsyning. Og der vil komme andre Waoo-partnere hen over sommeren, hvor vi køber ejerandele i andres fibernet. Det gør samlet set, at vores territorium bliver større. Og på antenneforeningssiden køber vi op løbende. Så vi udvider infrastrukturen i Danmark hele tiden lige nu. Det er en afvejning af, hvor mange penge vi skal putte i fiberen i Sydjylland kontra investere aggressivt uden for området," siger Niels Duedahl.

SE forventer at investere knap 1 mia. kr. i 2015 og koble 20.000 nye fiberkunder på nettet i Syd- og Sønderjylland. Selskabet havde sidste år et underskud på 173 mio. kr. og en soliditetsgrad på 64,3 pct. - et fald fra 83,2 pct. i 2010.

/ritzau/FINANS

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs