MediaWatch

EU-modstandere beskylder DR-drama for propaganda

DR's "Mord uden grænser" lugter af politisk charmeoffensiv for politisamarbejdet Europol op til folkeafstemningen om retsforbeholdet, mener EU-modstandere. Men det afviser DR.

Det er stærkt kritisabelt, at DR1 med den seneste dramaserie "Mord uden grænser" sætter politisamarbejdet Europol i godt lys på tv-skærmen op til den folkeafstemning, der skal være om Danmarks retsforbehold senest i begyndelsen af 2016.

Det mener Folkebevægelsen mod EU, skriver politiken.dk.

"Man laver en dramaserie, som sætter Europol i et godt lys. Propaganda er et hårdt ord, men det er altså problematisk," siger Rina Ronja Kari, europaparlamentariker for Folkebevægelsen mod EU.

Hovedrollen i "Mord uden grænser" er et hold af tre efterforskere fra Danmark, Belgien og Tyskland, der samarbejder via Europol om efterforskningen af en mordsag, der trækker spor til alle tre lande.

DR: Tilfældigt sammenfald

Ifølge DR og seriens forfattere er der imidlertid ingen sammenhæng mellem seriens tema og timing og den snarlige afstemning. Sammenfaldet er en tilfældighed, siger DR’s dramachef, Piv Bernth.

Rina Ronja Kari mener imidlertid, at DR også bør belyse argumenter imod Europol-samarbejdet, fordi serien uanset om timingen er tilfældig eller ej, kan påvirke danskernes holdning til Europol. Hun kritiserer samtidig, at DR bl.a. har fået finansiering til dramaet fra en EU-fond. Også det afviser Piv Bernth som problematisk. "Mord uden grænser" er produceret af Nordisk Film og den tyske tv-kanal ZDF - DR har kun spillet en begrænset rolle, lige som det er en beskeden del af finansieringen, der kommer fra EU-fonden, oplyser hun.

Mai Brostrøm og Peter Thorsboe er hovedforfattere på serien, der lagde godt fra land med et seertal på 1,46 mio. men siden har tabt niveau til mellem 700.000 og 900.000 seere. Seriens sidste af i alt otte afsnit blev sendt i går.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplevelser, at ledelsen nu åbner for reelle forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, bekræfter ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs