MediaWatch

EU-modstandere beskylder DR-drama for propaganda

DR's "Mord uden grænser" lugter af politisk charmeoffensiv for politisamarbejdet Europol op til folkeafstemningen om retsforbeholdet, mener EU-modstandere. Men det afviser DR.

Det er stærkt kritisabelt, at DR1 med den seneste dramaserie "Mord uden grænser" sætter politisamarbejdet Europol i godt lys på tv-skærmen op til den folkeafstemning, der skal være om Danmarks retsforbehold senest i begyndelsen af 2016.

Det mener Folkebevægelsen mod EU, skriver politiken.dk.

"Man laver en dramaserie, som sætter Europol i et godt lys. Propaganda er et hårdt ord, men det er altså problematisk," siger Rina Ronja Kari, europaparlamentariker for Folkebevægelsen mod EU.

Hovedrollen i "Mord uden grænser" er et hold af tre efterforskere fra Danmark, Belgien og Tyskland, der samarbejder via Europol om efterforskningen af en mordsag, der trækker spor til alle tre lande.

DR: Tilfældigt sammenfald

Ifølge DR og seriens forfattere er der imidlertid ingen sammenhæng mellem seriens tema og timing og den snarlige afstemning. Sammenfaldet er en tilfældighed, siger DR’s dramachef, Piv Bernth.

Rina Ronja Kari mener imidlertid, at DR også bør belyse argumenter imod Europol-samarbejdet, fordi serien uanset om timingen er tilfældig eller ej, kan påvirke danskernes holdning til Europol. Hun kritiserer samtidig, at DR bl.a. har fået finansiering til dramaet fra en EU-fond. Også det afviser Piv Bernth som problematisk. "Mord uden grænser" er produceret af Nordisk Film og den tyske tv-kanal ZDF - DR har kun spillet en begrænset rolle, lige som det er en beskeden del af finansieringen, der kommer fra EU-fonden, oplyser hun.

Mai Brostrøm og Peter Thorsboe er hovedforfattere på serien, der lagde godt fra land med et seertal på 1,46 mio. men siden har tabt niveau til mellem 700.000 og 900.000 seere. Seriens sidste af i alt otte afsnit blev sendt i går.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs