Politikere afventer stadig 'frit tv-valg' rapport

Medieordførerne har siden sommer 2014 afventet en rapport med nye forslag til, hvordan danskerne kan sikres friere tv-valg.

Det trækker ud med nye tiltag, der skal øge danskernes muligheder for et friere tv-valg, skriver Jyllands-Posten.

I medieaftalen i 2012 var der enighed om, at frit valg på tv-området skulle højt på dagsordenen. Alle partier stod sammen om at ville sikre bedre muligheder for at købe tv-programmer enkeltvis.

I medieaftalen besluttede man dog også at se tiden lidt an. Markedet skulle selv løse problemerne gennem 2013. I aftalen blev det samtidig besluttet at få analyseret i en rapport, om de gældende ordninger for tv-forsyning på boligområdet er hensigtsmæssige, eller om der er behov for via lovgivning at give øget mulighed for individuelt valg af tv-distributør.

Et centralt aspekt falder helt udenfor medieordførernes resortområde, som også omtalt på Mediawatch. Lejeloven forhindrer i visse tilfælde folk i at vælge selv deres tv, fordi de via huslejen også er tvunget til at betale for den tv-forsyning, som udlejer har valgt. Som lejere er de bundet af den fælles, kollektive aftale.

Politisk stilstand

Analysen blev sat i gang omkring april 2014 og skulle have været færdig efter sommerferien 2014, men politikerne afventer fortsat rapporten. Derfor ligger nye tiltag om frit tv-valg meget stille rent politisk.

Flere af medieordførerne gentager i dag i Jyllands-Posten, at de er parate til at tage politiske initiativer for at gøre noget ved de fastlåste pakker, som tv-udbyderne tilbyder.

Ikke desto mindre indtager Kulturministeriet en afventende position. Ministeriet anerkender, at markedet siden 2012 selv har taget en række initiativer blandt tv-distributørerne i retning mod friere valg.

"Regeringen har sat en analyse i gang, der skal se på, hvordan der kan skabes mere frit valg af tv-distributør for borgerne. Når analysen er gennemført, vil jeg tage stilling til behovet for lovgivning," siger kulturminister Marianne Jelved (R) til Jyllands-Posten.

Kulturministeren vil drøfte opfølgningen på undersøgelsen med ministeren for by, bolig og landdistrikter og herefter indkalde partierne bag medieaftalen til et møde.

Ikke godt nok

Ifølge Forbruger- og Konkurrencestyrelsen er der i løbet af de seneste år sket en bevægelse i den rigtige retning, så selskaber som Boxer og Yousee tilbyder mere frit valg.

Men Forbrugerrådet Tænk mener ikke, det er godt nok og offentliggjorde en ny analyse i går, der dokumenterer forbrugerens utilfredshed. Forbrugerrådet kritiserer f.eks., at man som kunde hos Yousee skal have grundpakken med 25 kanaler, før man kan begynde at vælge frit blandt de øvrige kanaler, og også Boxer bliver kritiseret for manglende frit valg.

Tænk: 3 ud af 4 betaler for kanaler de ikke ser

Konkurrencestyrelsen: Gør oprør mod nye tv-prisstigninger 

Politisk krav: TV 2 skal sælge sine kanaler a la carte 

Medieaftale: Forbrugerrådet efterlyser frit kanalvalg 

Analyse: 16 pct. ønsker færre tv-kanaler

Konkurrenter i flæsket på Boxers frit-valg-ordning 

Boxer åbner for frit valg af tv-kanaler 

Frit tv-valg: Politikere vil granske lejelov 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også





Sparerunden på Jyllands-Posten blev afsluttet i denne uge. | Foto: Joachim Ladefoged

Briefing: Ugen i mediebranchen

For abonnenter