MediaWatch

Licensen til BBC under beskydning i Storbritannien

Ny rapport om BBC's fremtid har fået debatten om finansieringen af den britiske public service station til at blusse op og bl.a. føde forslag om at erstatte licens med abonnement.

Foto: Dave Caulkin/AP/Polfoto/Arkiv

Den årlige licensbetaling til public service stationen BBC er under beskydning i Storbritannien, skriver Politiken. Et parlamentsudvalg har i en ny rapport om BBS’c fremtid ikke bare sat spørgsmålstegn ved BBC’s organisation, men også finansieringen af BBC i en tid med digital omvæltning, og hvor streaming tv vinder frem.

Londons konservative borgmester Boris Johnson er blandt de borgerlige kritikere, der mener, at licenssystemets dage bør være talte: "Det er en gammeldags skat på tv, som ingen længere bruger,” siger han.

Blandt forslagene der tales om i de britiske regeringsrækker er at erstatte licensen med et abonnement på linje med det, Netflix og andre streamingtjenester bygger forretningen på. En anden mulighed der diskuteres, er at lave licensen om til en medieskat, så der betales til BBC efter indkomst.

Minder om dansk debat

Dermed ligner diskussionen i sine forslag den debat, der sidste år blussede op om licensen til DR op til forårets medieforhandlinger. Her foreslog Liberal Alliance,  at licensen blev omlagt til et abonnement med flere trin afhængig af tv-behov og forbrug, mens Enhedslisten og SF gerne ser licensbetalingen blive en del af skattebilletten.

BBC modtager næsten 4 mia. britiske pund i licens om året. Fra politisk side er budskabet, at der er ændringer på vej, men at licensbetalingen vil bestå frem til 2026. Forinden kan BBC dog blive tvunget til at dele licenspengene med de lokale aviser, rapporterer Politiken. Indenrigsminister Teresa May hører til de kræfter, der mener, at BBC er med til at underminere de lokale aviser og derfor bør bidrage og understøtte de private, lokale medier.

Mere fra MediaWatch

Podimo-partnerskab åbner dør til podcastmarkedet for Drive

En aftale om undersøgende journalistiske podcastserier til Podimo er første skridt mod en egentlig lydafdeling i produktionsselskabet Drive, der hidtil kun har lavet tv. Broadcasterne efterspørger i højere grad lydkompetencer, lyder det fra producent.

Portræt: Pernille Holbøll er både en kontant eksekvator og "et suverænt valg"

Pernille Holbøll er steget til vejrs i Mediedanmark og træder nu ind som ansv. chefredaktør på B.T. Tidligere chefer og kolleger beskriver hende som en af de bedste i branchen til at eksekvere på de digitale strategier, men også hvordan hun har været både kontant og utålmodig, men har gennemgået en udvikling som leder de seneste år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs