MediaWatch

Karen Hækkerup trækker TV 2-udtalelse

Tidligere justitsminister Karen Hækkerup beklager udtalelse til TV 2 om, at hun tog initiativ til Eritrea-rapport.

Foto: Jens Dresling/POLFOTO

Jeg beklager.

Sådan lyder det nu fra tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S), der fredag er kommet i søgelyset for i et tv-klip at have sagt, at hun sørgede for at sende Udlændingestyrelsen til Eritrea for at lave en rapport om forholdene i det østafrikanske land.

"TV2 har i dag vist et klip, hvoraf det fremgår, at det er mig, der har sendt medarbejdere til Eritrea," skriver hun i en mail til ritzau.

"At det var på mit initiativ er imidlertid ikke korrekt, og jeg vil derfor gerne beklage mine udtalelser."

I tv-klippet fra TV2, der ikke hidtil har været bragt, sagde den daværende justitsminister blandt andet:

"Jeg slår bremsen i nu og sørger for, at Udlændingestyrelsen tager af sted til Eritrea og undersøger, om vi kan sende de her mennesker retur," siger Hækkerup i tv-interviewet.

 

Bakker efterfølger op

Det stod i kontrast til de oplysninger, som hendes efterfølger på posten, Mette Frederiksen (S), har givet til Folketinget.

Den nuværende justitsminister holder fast ved, at den stærkt omdiskuterede rapport om Eritrea - hvis konklusioner er blevet undsagt af både kilder, eksperter og sågar nogle af forfatterne - blev lavet på initiativ af Udlændingestyrelsen selv.

Det bakker Karen Hækkerup op i sin mail:

"Jeg vil gerne understrege, at jeg har intet haft med hverken kommissorium, udarbejdelsen af Eritrea-rapporten eller dens konklusioner at gøre. Justitsminister Mette Frederiksen har derfor givet korrekte oplysninger til Folketinget," skriver hun.

Pressemeddelelse vakte undren

Rapporten konkluderer opsigtvækkende, at forholdene i det lukkede land er blevet bedre, og at folk, der flygter fra landets særegne militærtjeneste godt kan undgå repressalier ved at sige undskyld og betale en mindre sum penge.

Det har efterfølgende vakt undren, at Karen Hækkerup i en pressemeddelelse understregede, at hun personligt ville "sætte ind" over for årets massive tilstrømning af asylansøgere fra Eritrea.

Det skete, da hun lancerede Udlændingestyrelsens Eritrea-undersøgelse.

Onsdag sagde Mette Frederiksen til pressen, at hun "ikke tror", at Karen Hækkerup i sin tid blandede sig i Eritrea-undersøgelsen.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

16 medarbejdere fratræder på Jyllands-Posten

Syv journalistiske medarbejdere forlader avisen, mens yderligere ni medarbejdere er blevet opsagt - herunder en redaktionel analysechef. Derudover lukker Jyllands-Posten for kommentarsporet på Facebook. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs