MediaWatch

Forskere: Politikere har ret til at blande sig i DR

Forhandlingerne om DR's public service-kontrakt giver med rette politikerne alibi til at blande sig i DR's beslutning om at nedlægge DR Underholdningsorkestret, lyder det fra flere medieforskere.

Foto: Lars Krabbe / Jyllands-Posten

Kritikken regner ned over politikerne for at blande sig i DR's beslutning om at nedlægge Underholdningsorkestret, men ifølge tre medieforskere er Folketingets medlemmer i deres fulde ret til at forsøge at nedlægge veto mod DR's planer, skriver Politiken.

Det skyldes ifølge forskerne, at indblandingen sker i forbindelse med forhandlingerne om DR's public service-kontrakt, der udspecificerer kravene til DR ud fra medieaftalen, der indgås forinden mellem de politiske partier på Christiansborg.

"Folketinget har fuld ret til i public service-kontrakter at lægge styringer ind, som DR skal følge. Det har ikke noget med armslængdeprincipper at gøre, medmindre man mener, at public service- kontrakter er noget skidt," siger medieforsker på RUC, Michael Bruun Andersen til Politiken.

Han får opbakning fra medieforsker på Københavns Universitet, Henrik Søndergaard, der dog mener, at politikerne bevæger sig "på kanten". På Aarhus Universitet siger medieforsker Frands Mortesen til avisen, at public service-kontrakterne, der blev indført i 2002, netop er det reservat, politikerne har til at præge DR. Det nye er, at der er så stor uenighed om, hvad der skal stå i kontrakten, at den er blevet en politisk slagmark.

Kulturminister Marianne Jelved (R), der står i spidsen for forhandlingerne om DR's public service-kontrakten, har foreløbig ikke ønsket at kommentere sagen. 

Mere fra MediaWatch

Koda opponerer mod ny musikpolitik i DR

Nye retningslinjer i DR betyder, at kommercielt udgivet musik som udgangspunkt ikke længere skal bruges i programmer. Men public service-stationen bør have fokus på andet end katalog-musikken, mener Kodas adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs