MediaWatch

Pressenævnet kritiserer DR-dokumentar

DR-dokumentaren ’Østarbejdernes bagmænd’ får kritik for manglende forelæggelse og for at manipulere med lydbilledet.

Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

Forårets DR-dokumentar om vikarfirmaer, der formidler østeuropæisk arbejdskraft til det danske arbejdsmarked møder kritik i Pressenævnet på en række punkter. Det skriver DR i en meddelelse.

Efter udsendelsen gik stifter og medejer af vikarfirmaet Atlanco, Michael O’Shea, til Pressenævnet med flere klagepunkter bl.a. over programmets brug af anonyme kilder, for manglende forelæggelse og for at manipulere med lydsporet.

Pressenævnet konkluderer, at DR har været kildekritisk nok i forhold til de anonyme kilder - men kritiserer til gengæld DR for ikke at have dokumenteret eller forelagt den beskyldning, der fremkommer i udsendelsen om, at ”Michael O’Shea har masser af penge, som han bruger til at skade folk med, økonomisk eller fysisk”.

DR får derudover kritik for lydsporet til ’Østarbejdernes bagmænd’. I en telefonsamtale mellem DR og Michael O’Shea, sagde han, at han ikke ville fortsætte samtalen, hvis interviewet blev optaget. I udsendelsen bruges samtalen og afsluttes med lyden af en bip-tone, som om klager smider røret på.

Det er imidlertid kun DR's båndoptagelse, der sluttede på det tidspunkt, og lyden er indsat efterfølgende, og det beklager direktør for DR Danmark, Anne-Marie Dohm.

”Der er sat en lyd ind, som ikke fandt sted i virkeligheden, og det må man ikke i en dokumentar. Det er en alvorlig journalistisk fejl i en kritisk dokumentar, og det vil jeg beklage. Vi vil nu se vores redaktionelle kontrolsystemer efter for at undgå, at det sker igen," siger hun i meddelelsen.

DR skal nu offentliggøre Pressenævnets kendelse i forbindelse med et dokumentarprogram mellem klokken 20.30 og 21.30 - eller lige før den sene TV-Avis, skriver DR. Derudover skal kendelsen bringes to dage på dr.dk’s forside.

Pressenævnet har endnu ikke offentliggjort kendelsen selv.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs