MediaWatch

Politiken Frihedspris til russisk avis

'Novaja Gaseta' får Politikens Frihedspris 2014 bl.a. for sin aktuelle dækning af konflikten mellem Ukraine og Rusland.

Foto: JENS DRESLING/POLFOTO/ARKIV

Politiken hædrer "Ruslands flagskib for kritisk journalistik" med avisens Frihedspris 2014, skriver avisen.

'Novaja Gaseta' får prisen som en af Ruslands få uafhængige og kritiske aviser, der har holdt den journalistiske fane højt trods konstant politisk pres udefra i sine 21 leveår.

Avisen blev grundlagt i kølvandet på Sovjetunionens sammenbrud i 1993 og startede med et oplag på 10.000, som i dag er vokset til 535.000. 

"Vi har altid levet under et meget hårdt pres, så det har vi vænnet os til. Vores bedste beskyttelse er bladets læsere. Over 1,2 millioner læser nu papirudgaven, og over 20 millioner følger vores netversion. Læserne, som tilhører den russiske intelligentsia, har nu beskyttet os i 21 år. Så vi lever," siger Dmitrij Muratov, der er chefredaktør på Novaja Gaseta til Politiken.

Novaja Gaseta har senest dækket konflikten melle Ukraine og Rusland og gennem interviews med pårørende til russiske soldater, der er faldet i kamp i det østlige Ukraine, afdækket russiske styrkers aktioner i Ukraine, selvom de russiske myndigheder hævder ikke at have sendt soldater ind i Ukraine.

Fire journalister har siden 2001 betalt med deres liv for deres tilknytning til Novaja Gaseta - heriblandt Anna Politkovskaja, der blev myrdet i Moskva i 2006.

Frihedsprisen uddeles d. 27. oktober.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Aller Media nedlægger printmagasin til unge, TV 2 Øst får ny adm. direktør, og reklame fra Liberal Alliance på TV3+ har rejst debat om politiske reklamer på tv. Få overblikket over den seneste uge i mediedanmark her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs