MediaWatch

Teknologi-bombe lurer under tv-branchen

Ny Rambøll-rapport anbefaler, at politikerne inddrager en del af tv-selskabernes sendeplads fra 2020 for at udnytte kapaciteten til bedre bredbånd til hele landet.

Der lurer en teknologi-bombe under tv-markedet, som den danske tv-branche længe har skubbet foran sig.

Stærke kræfter ønsker allerede fra 2020 at inddrage den sendekapacitet, som tv-kanalerne benytter, som tidligere omtalt på Mediawatch. Målet er at forsyne hele landet med forbedret bredbånd.

Erhvervsstyrelsen bekræfter nu, at det stigende behov for frekvenser til mobilt bredbånd kræver, at staten inddrager noget af 700-MHz-området, som i dag benyttes til tv-kanalerne, skriver Ingeniøren.dk

Nyt er, at Styrelsen i foråret har bedt den tekniske rådgivningvirksomhed Rambøll om at analysere på sagen.  I en rapport fra Rambøl fremgår det, at der vil være en samfundsøkonomisk gevinst på mellem 2,5 og 4 milliarder kroner i perioden 2020-2030 ved at anvende 700 MHz-frekvensbåndet til mobilt bredbånd frem for til antenne-tv.

700 MHz-frekvensbåndet udgør ca. en tredjedel af de frekvenser, der i dag er afsat til antenne-tv. Frekvensområdet har forholdsvist langtrækkende sende- og modtageegenskaber, der gør det velegnet til at dække tyndtbefolkede områder med mobilt bredbånd.

"For at forbedre bredbåndsdækningen i hele landet vil det derfor være af stor betydning, hvis 700 MHz kan frigøres til mobilt bredbånd," hedder det i undersøgelsen.

Skal måske skifte udstyr

Rambøll mener, at der forsat kan sikres plads til ni free-to-air kanaler, herunder DR’s kanaler, og de 20-25 kanaler, som det vurderes, at en kommerciel distributør (i dag Boxer TV) har behov for at kunne tilbyde.

Men det kræver, at de resterende frekvenser anvendes mere effektivt. Det vil til gengæld udløse et teknologi skifte, der udfordrer alle seere - man kunne forestille sig en overgang fra at sende i DVB-T til DVB-T2. Det indebærer, at en del seere skal ud at købe nyt udstyr, eller at de måske ligefrem har købt udstyr, der viser sig at være forældet kort tid efter. påpeger Rambøll.

Boxer TV's 12-årige gatekeeper-koncession udløber netop i 2020, hvilket næppe er tilfældigt.

Mio udgift for tv-branchen

Selvom Rambøll vurderer, at der samlet set er tale om en samfundsøkonomisk gevinst, er der også udgifter forbundet med at omlægge frekvenserne til mobilt bredbånd. Eksempelvis anslår Rambøll, at det kan koste tv-seerne omkring 300 mio. kr. at opgradere udstyr til fortsat at kunne se tv. Tv-distributørerne skal af med 600 mio. kroner for at tilpasse deres sendenet.

Erhvervsstyrelsens undersøgelse er sendt i høring med svarfrist den 8. september 2014.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs